BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérséklődhet a Rába profitja

Tíz forinttal, harmincra nőhet a Rába egy részvényre fizetendő osztaléka az OTP szerint. A győri cég holnap közli éves jelentését.

Két százaléknál magasabb éves alapú árbevétel-növekedést vár a Rába éves jelentésétől az OTP, ám közben az adózás utáni eredmény 6,3 százalékkal romolhat. A pontos adatokat szerdán teszi közzé a társaság. Összesen 43,6 milliárd forintos éves bevételt vár a győri székhelyű cégtől Rátkai Orsolya, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője. Ezt az adatot még decemberben a Budapesti Értéktőzsde támogatásával az első Rábáról készült kispapírelemzésben tették közzé, azóta nem történt olyan változás, amely miatt módosították volna az elemzési modellt. A működési eredmény, az EBIT várhatóan 4 százalékkal 1,9 milliárd forintra csökken, míg az adózás és értékcsökkentési leírás előtti eredmény, azaz az EBITDA 3,9 százalékkal 4,3 milliárd forintra nőhet. Az OTP Bank szerint az adózás utáni profit 1,3 milliárd forint lehet a 2017-es évre vonatkozóan.

Fotó: Kallus György

„Stabil piacon dolgozik a Rába, az eurózónából és a régióból kedvező adatokról számolhatnak be az éves jelentésben. A ciklikus ágazatnak számító járműgyártásnak a mostani gazdasági környezet kedvez. A tengerentúli eladásokban lehet némi csökkenés. Az Egyesült Államokban a mezőgazdasági gépek futóművének piaca várhatóan nem lesz olyan erős, mint egy évvel korábban. Amerikában a mezőgazdasági árak is csökkentek, ami nem ösztönzi gépbeszerzésekre a gazdálkodókat. A forintban számított teljes árbevételt tovább mérsékli a magyar fizetőeszköz tavalyi erősödése” – hívta fel a figyelmet Rátkai Orsolya.

Szerinte 2017-ben az orosz piac is kockázatot jelentett, bár ott lehet némi konszolidációra számítani. „Az enyhén növekvő bevétel mellett eredményromlást okozhat az energiaárak növekedése és a nyersanyagok drágulása, továbbá kérdés, hogy a munkaerőhiányból fakadó bérnövekedést mennyire sikerült kordában tartani” – hívta fel a figyelmet az elemző, aki a tavalyi 20 forint után idén részvényenként 30 forintos osztalékra számít. A társaság fokozatosan, apró lépésekben akarja emelni az osztalékkifizetést, azok után, hogy két évtizedig nem fizettek semmit a részvényeseknek.

A január végi egynapos 15 százalékos árfolyamraliról nem derültek ki részletek, fundamentális hírt nem közölt a társaság. A piaci híresztelésekben a Rába ingatlanvagyonával kapcsolatos találgatások álltak. A győri Árkád bevásárlóközpont mögötti 40 hektáros, csaknem üres telek keltette fel a befektetők érdeklődését. Ez részben a Mosoni-Duna partján fekszik, és korábban üzemek álltak itt. A Rába Nyrt. 2016-os IFRS szerinti konszolidált pénzügyi kimutatásaiban a terület befektetési célú ingatlanként, 338,2 millió forintos bekerülési nyilvántartási értéken szerepelt, de a kiegészítő melléklet adatai szerint 2016 végi valós értéke 4,57 milliárd forint volt. A valós értéket egy külső független értékbecslő állapította meg a hasonló ingatlanok piaci árának figyelembevételével. Mivel a Rába semmilyen konkrét tervről nem számolt be a terület jövőjével kapcsolatban, a befektetői érdeklődés is alábbhagyott, és februárban 4,7 százalékkal esett a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.