BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent Frankfurt vonzereje

Idén a világ egyik leggyengébben teljesítő tőzsdéje a frankfurti, ez részben az autóipari túlsúllyal és az erős euróval magyarázható.

Frankfurt legújabb üdvöskéje, a pénteken 29,1 eurón elstartolt Siemens Healthineers árfolyama a nyitányhoz képest 7 százalékos pluszban járt tegnap a frankfurti tőzsdén. Az elsődleges részvénykibocsátás, azaz IPO 28 eurós áron valósult meg, tegnap 31,95 eurón is kötöttek üzletet a részvénnyel. A Siemens az egészségügyi üzletág 15 százalékát adta el, így az emelkedő árfolyam mellett egy újabb részvénycsomag piacra dobása esetén magasabb bevételre számíthat majd.

Az eredeti tervek szerint a 30–35 eurós sávban kínálták volna a papírokat, de ezt az alapkezelők túl magasnak találták, és a jegyzési sávot levitték 26–31 euróra. A jelenlegi hozamkörnyezetben nehéz magas árazással tőzsdére vinni részvényeket. Ez nemcsak Európában van így, ahol a piac kifejezetten gyenge, hanem az Egyesült Államokban is, ott sem túl magas az IPO-k száma

– mondta Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégája. Rámutatott, hogy a német tőzsde idei 5,1 százalékos zuhanásával a világ legrosszabbul teljesítő piacai között van. Az európai vezető indexek között csak a londoni FTSE 100-as 8 százalékos mínusza volt ennél nagyobb. A régióban ennél rosszabb teljesítményt csak a varsói WIG 20 mutat 8,2 százalékos lejtmenettel.

Az idén néhány nagy cég IPO-ja kavarja majd fel az állóvizet Frankfurtban
Forrás: AFP/Arne Dedert/dpa

„A gyenge frankfurti évkezdet több folyamat együttes hatásaként értelmezhető. Egyrészt nagy nyomás alatt vannak a DAX-ban szereplő autóipari cégek, hiszen őket érintik talán legérzékenyebben a Donald Trump amerikai elnök által kezdeményezett védővámháború hatásai, tudniillik az Egyesült Államokba irányuló legjelentősebb európai exporttermék az autó. Az euró erősödése sem tett jót az európai tőkepiacoknak, ráadásul kontinensünkön alig van részvény-visszavásárlási program – fűzte hozzá Móró Tamás. – Amíg a tengerentúlon jelenleg évesítve 800 milliárd dollárt fordítanak részvényvásárlásra, addig Európában hiányzik ez a vételi erő.

Az Adidas múlt heti bejelentése a 2021-ig tartó 3 milliárd eurós visszavásárlási programról kivételt képez, ki is lőtt 15 százalékkal az árfolyama” – mutatott rá a vezető stratéga. Szerinte a technológiai szektornak az amerikainál kisebb súlya sem tett jót az európai indexeknek. Míg az S&P 500-ban a technológiai szektor szerepe 24 százalék, addig a Stoxx 600-ban csupán 4 százalék.

A német papírok viszonylag olcsónak számítanak, de komoly emelkedési potenciál sincs bennük. Látványos emelkedéshez érdemi eurógyengülésre vagy az autóipari kilátások javulására lenne szükség

– emelte ki Móró Tamás, aki szerint a német piacon az idénre tervezett IPO-kon sem lehet majd elérni magas árazási szorzót.

Pénteken viszi piacra a Deutsche Bank az alapkezelői üzletágát (DWS). Negyvenmillió részvényt adhatnak el az IPO-ban, amit egy túljegyzésnél 10 millióval növelhetnek meg. A 30–36 eurós ársávban akár 1,8 milliárd eurót is kaphatnak a DWS-ért.

Idén jöhet a vasúti és teherautófékeket gyártó, Magyarországon is jelen lévő Knorr-Bremse IPO-ja. Elemzők véleménye szerint négymilliárd euró lehet az elsődleges kibocsátás értéke. A névazonosság ellenére nem az Axel Springerhez tartozó Springer Nature tudományos kiadó is idén léphet a tőzsdére, a cég értéke akár ötmilliárd euró is lehet, amivel az MDAX-papírok közé kerülhet.

A jelentősebb tavalyi frankfurti IPO-k közül idén a Delivery Hero és a Hello Fresh 16, illetve 14 százalékkal ralizott idén, rajtuk kívül a Voltabox ért el jelentősebb, 8 százalékos emelkedést. Elég nagy, 6 százalékos mínuszban van az Aumann és az X-Fab Silicon, de a Varta 11 százalékos zuhanása még jelentősebb.

A DAX nemcsak a nagy mínusz, hanem egy baljós technikai jel miatt is a figyelem középpontjába került. Az 50 napos mozgóátlag felülről keresztezte a 200 napost, amit halálkeresztnek hívnak a technikai elemzések kedvelői. „Ez azt jelenti, hogy rövid távon jobban esik az index, mint hosszabb távon, de a jövővel kapcsolatban nem mutat semmit. Mindössze arról van szó, hogy megtört az emelkedő trend” – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, aki arra számít, hogy a következő hónapokban a 11 500 és 13 500 pontos sávban oldalaz majd a DAX. Február eleje óta a DAX értéke a 200 napos mozgóátlag alatt van, amit sokan a medvepiac jelének tartanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.