BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kerülik a kockázatot az alapkezelők

Részvényeket már alig tartanak, ehelyett a periféria államainak kötvénypiacában bíznak az abszolút hozamú alapok. A DAX indexet és a forintot viszont shortolják a portfóliómenedzserek.

Nagyon vegyesen indult az esztendő az abszolút hozamú alapoknál. Az első negyedév vége felé közeledve a január elejétől elért hozamok mínusz 7,42 és 5,2 százalék között szóródnak, a lista alján az Equilor Dinamikus Alapja áll, az élen pedig a Dialóg Octopus. Utóbbi alap egyébként hiába teljesített figyelemre méltóan az idén, hosszú távon nem áll jól, a befektetési jegyek árfolyama a névértéket sem éri el. Az év eddigi nyertesei között van egyebek közt a Hold Alapkezelőnél lévő Citadella, az Aegon Panoráma és az OTP Trend Alap. Ez utóbbi a 2011 végi indulása óta is meggyőzően teljesített, lakossági sorozata évente átlagosan 13,51 százalékos hozamot ért el. Az idén viszont óvatosabb befektetési politika mellett döntött a portfóliómenedzsere. „Az alapban csökkenhet a részvények aránya, már csupán 25 százalékos a súlyuk” – magyarázta Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az alapban amerikai részvények maradtak, a tengerentúli piac bizonyos szegmensei ugyanis még jól néznek ki, s bár a Facebook nagyot esett, a „kedvencek” nagyobb részével kapcsolatban egyelőre töretlen a bizalom. Czachesz például egyes egészségügyi szolgáltatók, az önvezető autózásban érdekelt csipgyártók – például az Nvidia és a PayPal – részvényeiben is bízik.

A január elejétől elért hozamok mínusz 7,42 és 5,2 százalék között szóródtak
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ám a teljes részvénypiaccal kapcsolatban már kevésbé derűlátó. „Az exportorientált gazdaságok részvénypiacai korrekciós tartományban vannak, mivel Donald Trump amerikai elnök erőlteti a kereskedelmi mérlegek egyensúlyának helyreállítását. Az amerikai technológiai papírok eddig jól álltak, de ezeket is kezdték eladogatni, részben a Facebook-botrány, részben a kereskedelmi háború miatti aggodalmak miatt. Emellett a volatilitás is megnőtt, és a múltban ilyenkor nem volt tanácsos jelentős részvénykitettséget tartani” – mondta Czachesz. A szakember abszolút hozamú alapjában épp ezért a szokásosnál szintén jóval kevesebb részvény van.

Az Amundinál is óvatosabbak lettek. Az alapkezelőnek három abszolút hozamú alapja van. Az Ideában és a Kamrában az év elején még kifejezetten magas volt a részvényhányad, ezt azonban január végén és február elején csökkentették. A Regattában is egyre szelektívebben válogatnak az eszközök között, az alap most a relatíve olcsónak számító piacokon fektet be. „A régióban ezek közé tartozik az orosz piac, de Csehországban is vannak ígéretes cégek” – mondta Forián-Szabó Gergely, az Amundi befektetési igazgatója. A nemzetközi kötvénypiacon februárban volt egy komolyabb korrekció, akkor a Regatta esetében kezdtek a kötvényhozamok esésére fogadni.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.