BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van erő a Nasdaqban és Russellben

Februárban több mint 40 milliárd dollár ment ki az amerikai részvénypiacról, a vállalatok eközben 110 milliárd dollárért vásároltak saját részvényeket, ami egy erős támaszt nyújt a papíroknak.

Mozgalmas napokat tudhatnak maguk mögött az amerikai részvénypiacok. A Donald Trump által az acél- és alumíniumiparra bejelentett vámok, majd az ezt követő kommunikáció egy esetleges kereskedelmi háború képét vetíti előre. A fő kérdés, hogy a bejelentett védővámok után tovább erősödik-e a protekcionista politika, és erre miként reagálnak az érintett országok.

Trump az acélipari vámok után már ott tart, hogy az autóimportot is adóztatná. Mindemellett Kínát is célkeresztbe vette az elnök, és durva vámokat helyezett kilátásba a kínai termékekkel szemben. Az amerikai protekcionista politikára reagálva az EU és Kína is esetleges válaszlépésekkel reagálhat.

Éles a szembenállás Trump és a Republikánus Párt között. Bár Gary Cohn lemondásával erősödött a protekcionista vonal, a washingtoni politikának nem célja egy kölcsönös hátrányokat okozó kereskedelmi háború kirobbantása, sokkal inkább az egyensúlytalanságok megszüntetésére törekednének.

A piac láthatóan nem is hisz a negatívabb forgatókönyvben, mivel nem keletkezett nagy riadalom, csak átmeneti visszaesés a részvényindexekben. A szektorok között azonban látható a divergencia, a globális kereskedelem lassulására érzékenyebb Dow Jones index alulteljesíti a technológiai és a kkv-szektort magában foglaló Russell 2000 indexet. Míg a világ számos részvénypiaca továbbra is nyomott, addig a Nasdaq és a Russell 2000 index a mindenkori csúcsa közelében mozog. Egyrészt ezeket kevésbé érinti negatívan az amerikai protekcionista politika, másrészt továbbra is meghatározó a részvény-visszavásárlások szerepe. Februárban több mint 40 milliárd dollár ment ki az amerikai részvénypiacról, a vállalatok eközben 110 milliárd dollárért vásároltak saját részvényeket, ami egy erős támaszt nyújt a papíroknak.

Várhatóan tovább maradhat az amerikai, ezen belül is a Nasdaq és a Russell 2000 felülteljesítése, ennek köszönhetően jó eséllyel újabb csúcsra emelkedhetnek ezek az indexek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.