BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A változó kamatozású kötvény a nyerő

A hozamszintek emelkedésével a Raiffei­sen változó kamatozású kötvényének félévenként esedékes kamatfizetése jelentősen növekedhet.

Az emelkedő európai hozamokra reagálva ismét egy változó kamatozású vállalati kötvényt ajánlok, amely a kötvénypiacon várható hozamemelkedés révén kínál profitot. A Raiffei­sen Bank International (RBIAV) 2004-ben kibocsátott alárendelt eurós­ örökjáradék kötvényének eredeti kibocsátója a Raiffeisen Zentro Bank (RZB) volt. Egy évvel ezelőtt az RZB beolvadt a saját leánybankjába, az RBI-be, az így létrejött pénzintézet pedig Raiffeisen Bank International AG néven működik tovább.

Az RBI az átruházótól minden jogot, kötelezettséget átvett, így az említett kötvénysorozatot is. Ennek egyik lényeges tulajdonsága a változó kamatozás, EUAMDB10 + 10 bázispont évente, ez jelenleg 0,924 százalék. Várakozásaim szerint a hozamszintek emelkedésével a kötvény félévenként esedékes kamatfizetése jelentősen növekedhet.

Ami a változó kamatozásnál is érdekesebb lehet, az a kötvény visszahívhatósága, ugyanis a kibocsátó félévente, minden év június és december 15-én úgy dönthet, hogy visszahívja a kötvényt.

A Basel III. bankokra vonatkozó szabályozás értelmében a kötvény úgynevezett „Grandfathered” instrumentum. Az ilyen, tőkekövetelmény-változás előtt kibocsátott értékpapírok értéke a tőkeszámítás tekintetében az első visszahívási időpont után nullára csökken, így a tőkehelyzet számításakor ezeket nem vehetik figyelembe a bankok. A Raiffeisen négy ilyen típusú kötvénye közül már csak ez az egy maradt a piacon, a többit visszahívták.

Idén a Nordea Bank tette meg ugyanezt egy Grandfathered kötvényével – amelyről szintén írtunk már –, így adva lenne a lehetőség, hogy a Raiffeisen Bank is hasonlóan döntsön ennél a kötvénynél. A teljes kibocsátott mennyiség 200 millió euró volt, 2012-ben azonban az RZB ennek több mint a felét visszavásárolta, így a piacon nagyjából 90 millió euró értékű kötvény maradt.

Véleményem szerint az, hogy csökkent az elérhető mennyiség, szintén jelentősen növeli a kötvény visszahívási esélyeit. Ha ez bekövetkezik, a tulajdonosok akár 3-4 százalékos árfolyamnyereségre is szert tehetnek a kamatfizetésen felül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.