BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lélektani szintnél jár az amerikai hozam

Hasít a dollár az emelkedő amerikai államkötvényhozamok farvizén. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azonban az idén tovább esik az euróval szembeni keresztárfolyam.

Tapintható közelségbe került a tízéves amerikai államkötvény hozama a lélektani 3 százalékos szinthez. A hozam tegnap 2,996 százalékról fordult le, ilyen magasan 2014 eleje óta nem járt. Az emelkedéssel párhuzamosan erősödött a dollár is, az euróval szemben 0,4 százalékot emelkedett, a jegyzés közeledik az 1,22-os keresztárfolyamhoz.

Február vége óta nem járt ezen a szinten a kurzus.

A dollárindex is 0,4 százalékos pluszban volt tegnap, mivel a kereskedők, látva az érdemi szintre érő amerikai hozamokat, vélhetően kapkodnak a zöldhasú után.

A dollár malmára hajtja a vizet, hogy ugyan a tízéves német papír hozama is emelkedett, a két államkötvény hozamkülönbsége közel harmincéves szintre, 235 bázispont fölé nőtt az utóbbi javára. Az amerikai fejlemények kihatottak a kelet-közép-európai régió hozamaira, az árfolyam a magyar, a cseh és a lengyel papírok esetében is csökken,

mivel a befektetők vélhetően átteszik tőkéjüket az amerikai eszközökbe.

Forrás: AFP

A dollárerősödés miatt a devizakereskedők a régiós piacokról is a zöldhasú felé vették az irányt, mire a zloty 0,7, a forint 0,4, míg a korona 0,2 százalékot gyengült az euró ellenében.

A piac számára az a fő kérdés, hogy a tízéves amerikai hozam emelkedése tartós vagy átmeneti-e. A tegnapi kereskedés végére visszaesett kissé a hozamgörbe, de továbbra is a lélektani szint környékén van.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank szenior elemzője úgy fogalmazott:

ha át is lépi a hozam a 3 százalékot, nem számít különösebben fontos jelzésnek, mivel a körülmények alapján már most is indokoltak a magasabb szintek.

A Fed évek óta stabilan szigorít, további kamatemelések várhatók, a gazdaság szárnyal, a hozamok mégis nyomottak – sorolta az elemző. Blahó szerint a mostani, épp csak 3 százalék alatti szinten is keresettek a kötvények, az állampapír-aukciókon stabilan jegyzik az eszközöket. „Az emelkedés természetes is lenne, az államadósság növekedése ugyanis további kibocsátásokat indukál, a Fed pedig már nem vevő a piacon, ezek pedig az árfolyamcsökkenés felé hatnak.”

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.