BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kifulladt a részvénypiaci rali?

Túl vagyunk 2018 első negyedéves gyorsjelentési szezonján, amely több szempontból is kiemelt figyelmet kapott. Az S&P 500 (amerikai), a Stoxx 600 (európai) és a Nikkei (japán) indexekben lévő társaságok üzemi eredménye átlagosan 15 százalékkal emelkedett, amire 2006 óta nem volt példa.

Az elemzői várakozások felülteljesítésében az Egyesült Államok piaca szerepelt legjobban, a vállalatok 80 százaléka múlta felül a várakozásokat. A Stoxx 600 esetében ez 50 százalék, a Nikkeinél 45 százalék. Az S&P 500 ilyen elemzői felülteljesítése azért is meglepő, mert a Trump-adminisztráció adóreformja után a Wall Street-i elemzők nagymértékben emelték az idei évre vonatkozó várakozásaikat. Tavaly az MKB is 8-10 százalékos eredménybővülést várt csak az adóhatástól. Az említett, 80 százalékot meghaladó felülteljesítésre 2000 óta nem volt példa.

Mindez azonban nem feltétlenül érződött az árfolyamokban. Az S&P 500 2018 év elejétől számított árfolyamnyeresége a nullához közelít, ezért a befektetők nem érezhették a kiemelkedő eredmények hatásait. Az eredmények növekedését az olajszektor, a technológia és az egészségügy hajtotta, 6,5–9 százalékkal meghaladva a prognózisokat. A sor végén a telekommunikáció és az ingatlan szegmense áll, ezek a várakozásokat átlagban 2 százalék alatti mértékben szárnyalták túl.

Ha megnézzük a jelentések napján bekövetkezett árfolyamváltozásokat, akkor látszik, hogy azok a társaságok, amelyek nulla és 60 százalék közötti mértékben múlták felül az elemzői várakozásokat, sokkal kisebb mértékben emelkedtek, mint az 2017-ben látható volt. Csak a 40–60 százalék közötti felülteljesítést felmutató társaságok tudtak jobban emelkedni éves összevetésben.

Kérdés, hogy mire figyeljünk az év hátralévő részében. Továbbra is a technológiát és az emelkedő olajárak miatt az energetikai szektort látjuk érdekes pontnak. Ezenkívül ha növekedne az infláció, akkor hagyományosan az ipar, a nyersanyagok és a telekommunikáció részvényei emelkedhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.