BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már alig bíznak új lakossági betéteket a pénzintézetekre az ügyfelek

Nem egészen 570 milliárd forint értékben kötöttek le új betéteket a lakossági ügyfelek az első negyedévben, miközben tovább növelték számlapénzük mennyiségét. A folyószámlákon lévő pénz alig több, mint harmadát tartják már csak lekötött betétben.

Újabb mélypontra jutott a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene az első negyedévben: január és március között mindössze 652,1 milliárd forintnak megfelelő összeget fixáltak valamilyen futamidőre a pénzügyi szolgáltatóknál a háztartások, ami 35,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a 2013 első negyedévinek pedig kevesebb mint az egynegyede – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A normál körülmények között leginkább keresett, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél hasonló a helyzet: ezekre 569,1 milliárd forint értékben szerződtek az első negyedévben a háztartások,

ami az egy évvel korábbitól 38,5 százalékkal maradt el, az öt évvel korábbi 2794 milliárd forintnak pedig nem egészen az egyötöde.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az éven túli futamidőknél igen szerény az MNB által kimutatott volumen: egy és két év közötti időtartamra mindössze 4,2 milliárd forint értékben helyeztek el pénzt a háztartások a 2017 első negyedévi 8,5 milliárd után, két éven túli futamidőre pedig 78,9 milliárdot az egy évvel korábbi 75,3 milliárd forint után. Ezzel párhuzamosan a látra szóló és a folyószámlabetétekből folyamatosan emelkedik a friss eszközök mennyisége a lakosságnál: a 2018 első három hónapjára kimutatott 15 125,9 milliárd forintnyi pénz, ami a számlákra került, 21,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Az újonnan lekötött betétek egyre látványosabb háttérbe szorulása jól látszik az állományi adatok alakulásán is:

a március végére kimutatott, 7683,5 milliárd forintnyi lakossági betétállományból már 5111,8 milliárd látra szóló és folyószámlabetét volt a jegybank kimutatása szerint,

ez 66,5 százalékos arány a teljes tortán belül, szemben az egy évvel korábbi 61,32 százalékkal. Az éven belüli futamidőre lekötött betétek állománya eközben 1607,6 milliárd forintra, aránya pedig 20,9 százalékra mérséklődött a 2017. márciusi 1838,4 milliárdról, illetve 25,8 százalékról. Az éven túli, de legfeljebb kétéves futamidejű lakossági betétek súlya ezzel párhuzamosan 1 százalék alá csökkent, míg a két éven túliaké gyakorlatilag változatlan maradt – március végén 11,6 százalékot tett ki.

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.