BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosította prognózisát az MKB

Az MKB Bank 3,7 százalékról 4 százalékra emelte idei GDP-növekedési prognózisát, 2019-es előrejelzését pedig 3,5 százalékra a korábbi 3,2 százalékról – olvasható a pénzintézet legújabb elemzésében, amely a honlapjukon érhető el.

Az első negyedéves makrogazdasági kitekintőjében a bank az exportdinamika erősödésével és a belső fogyasztással indokolja a prognózisok javítását.

A kivitel a pénzintézet szerint 7,8 százalékkal, a háztarások fogyasztása 4,8 százalékkal bővülhet 2018-ban.

Továbbra is a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb kockázatot a magyar gazdasági növekedésre – olvasható az elemzésben, amelyben arra is kitérnek: hosszabb távon a növekedés szempontjából a termelékenység és a versenyképesség szerepe egyre meghatározóbbá válik.

Fotó: Kallus György

Részben épp a „feszesedő munkaerőpiac” miatt az MKB Bank korábbi előrejelzéséhez képest 0,5 százalékponttal magasabb, 2,7 százalékos inflációra számít idén.

A bank elemzői megállapítják, továbbra is kedvezőek a globális gazdasági kilátások, amelynek hátterében az áll, hogy a lakosság és a vállalatok optimisták.

A szakértők szerint a Fed tavaly októberében megkezdett mérlegleépítése és a kamatemelési ciklus is mérsékelt tempóban folytatódhat tovább.

Az Európai Központi Bankkal foglalkozó fejezetben leszögezik: az uniós jegybank idén is fenntartja extrém laza monetáris politikáját.

A nemzetközi és magyarországi tendenciák alapján a banknál úgy látják, a következő években csak mérsékelten emelkedik majd a kamatkörnyezet Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.