BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimistán várják az elemzők a Telekom beszámolóját

A Magyar Telekom kedden piaczárás után teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését, az elemzők minden fő soron bővülést várnak a cégtől.

A legnagyobb mértékben, 71 százalékkal a nettó eredmény növekedhet az előző év azonos időszakának tisztított adatához képest. A távközlési cég által készített konszenzus szerint a hat megkérdezett elemzőház átlagosan 7 milliárd forintos profitra számít. A működési eredmény során 21 százalékos pluszt ad ki az elemzők becslésén alapuló, 15,3 milliárd forintos átlag.

A marzsok romlása is hozzájárult az eredménycsökkenéshez
Forrás: Fotó: M. Schmidt János

A várakozás szerint 41,9 milliárd forint lehet a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény, azaz az EBITDA, ez is 9 százalékos bővülés lenne éves alapon. Az árbevétel szerényebben, csak 5 százalékkal növekedhet a prognózis szerint.

Szép számok érkezhetnek a Magyar Telekomtól, de ez nem hoz változást a társaság részvényeinek piacán. Árbevételsoron hiányozni fognak az azóta már kivezetett energiapiaci szegmens bevételei, de ez a profitabilitást nem rontja, mert alacsony volt a haszonkulcsa

– mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

„A nettó eredményben a tavalyi első negyedéves adat valójában 13,6 milliárd forintot tett ki a montenegrói leányvállalat eladása miatt. Ahhoz képest a most várt 7 milliárd forint 49 százalékos visszaesés, de az egyszeri számviteli tétel nélkül számított, tisztított adathoz viszonyítva szép profitnövekedés várható. A tavaly emiatt elszámolt számviteli nyereség csaknem 9 milliárd forintot tett ki. Bevételsoron az új díjcsomagoknak köszönhetően a 2017-es második fél évhez hasonlóan erős teljesítmény várható, főleg a növekvő adatforgalom segítheti a vállalatot. A vezetékes szegmensben a hangalapú bevételek csökkenését bőven ellensúlyozhatják az internetes és a televízió-előfizetések” – tette hozzá a szakértő, aki szerint a rendszer-integrációs soron enyhe növekedés várható, de az európai uniós és a kormányzati projekteknél idén nem számít növekedésre.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.