BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilan nyitotta az évet a Graphisoft

Majdnem 10 százalékkal gyarapodott a Graphisoft Park negyedéves profitja, és az ingatlanfejlesztő társaság bevételei ennél is nagyobb mértékben emelkedtek.

Markáns árbevétel- és nyereségnövekedést könyvelhetett el 2018 első három hónapjában a Graphisoft Park – derült ki a tegnapi tőzsdezárás után megjelent vezetőségi beszámolóból.

A társaság árbevétele 2,9 millió euróra emelkedett a bázisidőszak 2,5 millió eurójáról, azaz csaknem 16 százalékkal lett magasabb.

Az értékcsökkenéssel és amortizációval együtt számolt üzemi eredmény (EBITDA) 6,3 százalékkal gyarapodva 2,6 millió euróra nőtt. Az új épületek átadása következtében nőtt ugyan a tárgyidőszakban elszámolt értékcsökkenés, de a szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) státusszal járó társasági- és iparűzésiadó-mentességnek köszönhetően 100 ezer euróval magasabb, 1,2 millió eurós nettó nyereséget ért el a Graphisoft. A tételsor 9,8 százalékkal hízott, és iránymutatásul szolgál az osztalékra vonatkozólag is (a nettó nyereség 90 százalékát fizetik ki).

Forrás: Kallus György

Az árbevétel jelentős növekedéséhez hozzájárultak a tavaly átadott fejlesztésekből (új SAP-épületszárny és a startupegység) származó bérleti díjak.

Az ingatlanokkal kapcsolatos költségek az előző évi szinten maradtak, de az új fejlesztésekhez kapcsolódó és a SZIT-té válás során jelentkező egyszeri kiadások összesen 307 ezer eurós költéssel jártak, ami 82 százalékos emelkedés.

A 61 ezer négyzetméternyi bérbe adható terület kihasználtsága változatlanul 99 százalékos. A nagy bérlők – SAP, Miscosoft, Servier – mellett már a kisebbek is öt évet meghaladó időtartamra szerződtek le a Graphisoft Parkkal. A teljes ingatlanállomány valós értékét az értékbecslő az első negyedév végén 252 millió euróra taksálta a 2017 végi 243 millió euró után.

A déli terület fejlesztésre előkészített részén megkezdték egy újabb, mintegy 12 500 négyzetméter alapterületű irodai épületsor és a hozzávetőleg 450 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs építését. Az épületek átadása az év közepén esedékes, a négy blokkból álló épületegyüttes kétharmadát az SAP veszi majd bérbe.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.