BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővül idén is a vállalati hitelpiac

Közel egyötödével több forint- és euró­hitel-szerződést kötöttek az első negyedévben a vállalatok, mint egy évvel korábban. A bővülés elsősorban a nagyobb összegű forinthiteleknek köszönhető.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok 773,8 milliárd forintnyi új forint- és euróhitel-szerződést kötöttek – folyószámlahitelek nélkül – 2018 első három hónapjában, ez 19,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közölt, a szezonálisan igazított adatokon alapuló statisztikáiból. A jegybank számsorai szerint a markáns növekedés leginkább a forintban nyújtott, nagyobb összegű – egymillió euró feletti – hiteleknek köszönhető: ezekből 520,8 milliárd forintnyira szerződtek január eleje és március vége között a cégek, ami 35,4 százalékos növekedést takar. Hasonló mértékben nőtt az egymillió eurós határ alatti forintkölcsönök kihelyezett mennyisége is: itt 36,6 százalékos bővülést mutatott ki az MNB, ez 141,1 milliárd forintnyi új szerződést jelentett. Utóbbi arra utal, hogy a közepes és a kisebb méretű vállalkozások is aktívak a piacon.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az euróban denominált hiteleknél viszont már jóval visszafogottabb volt a kereslet az első három hónapban: az egymillió euró alatti összegű kölcsönöknél 7,6 százalékkal nőtt az új szerződések értéke, ami 17 milliárd forintnak megfelelő összeg. Az egymillió euró feletti kategóriában pedig közel egyharmadával csökkent az új szerződések volumene az egy évvel korábbihoz képest, így három hónap alatt nem egészen 95 milliárd forint értékben köteleződtek el a vállalatok.

Az euróhitelek iránti csökkenő kereslet persze az új szerződéseken belüli arányokon is látszik:

míg 2017 első negyedévében az új vállalati forint- és euróhitel-szerződések közel negyedét a közös devizában kötötték, addig az idei év elejére 14,5 százalékra mérséklődött a súlyuk.

Az állományi adatokon ugyanakkor még nem látszik a forinthitelek idei első negyedévi előretörése: az MNB adatai szerint március végén a nem pénzügyi tevékenységet végző cégeknek nyújtott összes hitel 43,3 százalékát tartották nyilván valamilyen idegen fizetőeszközben – túlnyomórészt euróban –, miközben egy évvel korábban 42,7 százalékát.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.