BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozam sem mindig nyerő

A forint gyengülésén nyert több abszolút hozamú alap is az idén. Az oroszországi szankciók és a török-országi feszültségek viszont bukást hoztak.

Az év derekához közeledve meglehetősen vegyes a hazai abszolút hozamú alapok teljesítménye. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint az alapok kevesebb mint fele ért el pozitív hozamot. Pedig az abszolút hozamú alapokat rendszerint azzal hirdetik, hogy bármilyen piaci körülményhez képesek alkalmazkodni, és a pozitív, sőt a kockázatmentesen elérhetőnél magasabb teljesítmény a céljuk.

Az idén a nagyobb alapok közül két OTP-s viszi a prímet. Az EMDA 10,43 százalékot szedett eddig magára, a Trend pedig több mint 9 százalékos pluszban áll.

Az EMDA az alapkezelő legfrissebb portfóliójelentése szerint a forint gyengülésén és a dollár erősödésén keresett sokat. Az OTP Trend Alapnál pedig, bármilyen hektikusan alakult is a tőkepiaci környezet, úgy döntött az alapkezelő, hogy érdemes vállalni a részvénypiaci kockázatot, így a júniusnak 100 százalékos részvénykitettséggel vágtak neki egy német és amerikai kedvencnek számító részvényekből álló portfólióval. A Trend szintén nyert azzal, hogy a forint leértékelődött a dollárral és az euróval szemben.

A magyar fizetőeszköz gyengülése sok alap árfolyamát felhúzta
Fotó: Kallus György

A Hold Alapkezelő alapjai közül a Citadella a legsikeresebb az idén, az eredeti sorozat 5,4 százalékos, a később indult B sorozat pedig több mint 6 százalékos pluszban van már. A Citadella az év elején ment nagyon jól, később pedig igyekezett megőrizni az akkor elért magas hozamot. Erre utal, hogy májusi portfóliójelentése szerint már viszonylag kevés kockázatot vállalt. Legnagyobb részben magyar államkötvényeket és diszkontkincstárjegyeket tartott, a vagyon csaknem negyede pedig likvid eszközökben volt. A részvények és a külföldi vállalati kötvények kevesebb mint 5 százalékot tettek ki az alap vagyonából. A hosszú időn át gyengélkedő Aegon Panoráma idei teljesítménye is viszonylag jól alakult: az A sorozat több mint 4 százalékos pluszban áll. Ezt főleg januárban alapozták meg a portfóliómenedzserek, akik jelentős részvényfelülsúllyal indították az évet, majd időben, még a nagyobb korrekció előtt visszavágták a részvények súlyát. Az alap teljesítményéhez januárban leginkább az orosz, a feltörekvő piaci és a német piaci hosszú pozíciók járultak hozzá.

Nem ment viszont az idén az ­Aegon Alapkezelő egyik zászlóshajójának számító MoneyMaxxnak, amelynek az árfolyama folyamatosan ereszkedik január óta, és csaknem 4 százalékot esett már az év elejétől. A portfóliójelentések szerint a MoneyMaxx Expressz az idén a kötvénypiacokon is veszített, de az oroszországi szankciók sem tettek jót az árfolyamának.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.