BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre gyakrabban nyúlunk mobilunkhoz az üzletekben

Gyorsan nő a bolti mobilfizetések száma Magyarországon a Mastercard legfrissebb adatai szerint. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest idén május végéig a magyar kártyabirtokosok jóval több alkalommal használtak mobiltelefont egyérintéses fizetésre – az új belépőknek köszönhetően a növekedés 2018 elején huszonhatszoros volt.

„Jól indult az év a mobilfizetés szempontjából, és jók a kilátásaink az év további részére nézve is, hiszen még a nyári fesztiválszezon előtt vagyunk. Az egyetemisták körében végzett kutatásunk szerint a felsőoktatásban tanulók több mint 20 százaléka már használ mobiltárcát, mégpedig elsősorban a nyári fesztiválokon. Így arra számítunk, hogy idén jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége, és egyre magabiztosabban fizetünk majd mobillal az üzletek pénztárainál” – mondta el Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Fotó: AFP

Magyarországon jelenleg öt kereskedelmi bank:

  • a Budapest Bank,
  • a Gránit Bank,
  • a K&H Bank,
  • az MKB Bank
  • és az OTP Bank
  • mobiltárcái teszik lehetővé az ügyfeleknek, hogy kártya helyett mobiljukat érintsék a terminálhoz.

    Előtérben a biztonság

    A kártyatársaság a MDES (Mastercard Digital Enablement Service) technológiát vezette be a digitális fizetéseknél, amely biztosítja, hogy a kereskedő terminálja és a Mastercard között a kártyaadatok egy védett információs felhőben „utazzanak”, méghozzá tokenizált, azaz kódolt formában.

    Miközben a digitális fizetés Magyarországon is egyre népszerűbb és változatlanul biztonságos, a kártyabirtokosok fokozott védelme érdekében lépteti életbe az Európai Unió azt az új szabályozást, amely előírja, hogy digitális fizetéseket csak úgynevezett erős ügyfélhitelesítés után hagyhatja jóvá a szolgáltató.

    Mindez azt jelenti, hogy a három rendelkezésre álló azonosítás típusból:

  • az ismereten alapuló (pl.: jelszó),
  • a birtokláson alapuló (pl.: token kártya)
  • és a biometrikus azonosításból (pl.: ujjlenyomat)
  • legalább kettőt használni kell a fizetés jóváhagyásánál.

    Amellett, hogy biztonságos és gyors, a biometrikus azonosítás, nem igényel további információt vagy speciális eszközt. Ezért a Mastercard a biometrikus azonosítás használatát szorgalmazza

    – tette hozzá Eölyüs Endre.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.