BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigakibocsátást tervez a Xiaomi

A kínai társaság az IPO során 10 milliárd dollárnyi tőkét tervez bevonni.

A Xiaomi kínai technológiai vállalat 7 milliárd jüan (1,1 milliárd dollár) veszteséggel zárta idei első üzleti negyedévét, miközben a forgalma elérte a 34,4 milliárd jüant – jelentette a cég. A közlemény az egyszeri tételektől megtisztított pozitív eredményt 1,038 milliárd jüanban állapítja meg. Tavaly a kínai cég éves vesztesége még 43,89 milliárd jüanra rúgott.

A Xiaomi pekingi székhelye
Fotó: AFP

A jelentést nagy figyelem övezi, hiszen a Xiaomi az Alibaba 2014-es részvénykibocsátása óta a világ legnagyobb IPO-jára készül Hongkongban, melynek során mintegy 10 milliárd dolláros tőkét kívánnak a bevonni. Ráadásul ez a társaság élhet először a módosult kínai értékszabályozás adta új lehetőséggel, a CDR-ek (Chinese Depository Receipt) kibocsátásával. Az IPO tájékoztatója szerint elsősorban a délkelet-ázsiai és az európai piacokon erősítenék a piaci pozícióikat. A Xiaomi az indiai okostelefon-piacon már most is a piacvezetésért küzd a Samsunggal. Hsziang Vang, a társaság alelnöke pedig többször hangsúlyozta, hogy megkezdik okostelefonjaik árusítását az USA-ban, ahol harcba szállnak az Apple-lel is.

A pekingi székhelyű vállalat egyébként fokozatosan diverzifikálja termékpalettáját. Az idén a Xiaomi bevételeinek mintegy 31,8 százaléka származott az okosotthonokhoz gyártott eszközök és az online szolgáltatások értékesítéséből. Ezek a jövedelmezőbb szegmensek 2017-ben még csak az eladások 29 százalékát tették ki.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.