BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megveszi a 4iG-t az Opus-Konzum csoport

Az Opus Global, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap együttesen többségi befolyást szerez a tőzsdén jegyzett 4iG fölött.

Az Opus Global, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap együttesen legalább 50,28 százalékos többségi befolyást szerez a tőzsdén jegyzett 4iG fölött – jelentette be a társaság közleményében. Az Opus tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül az informatikai cég 13,79 százalékát szerezte meg, 14,16 százalékos befolyást szerezve, a Konzum két tőkealapja pedig opciós vételi szerződést kötött a társaság részvényeinek 35,17 százalékára amihez 36,1 százalékos befolyás társul. Az Opus ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a 4iG menedzsmentjével egyeztetve tőkeemelést hajt végre, úgy, hogy a Takarékinfó Zrt. 24,67 százalékos részvénycsomagját apportálja a cégbe. Az Opus tavaly nyáron 426,5 millió forintot fizetett az AB Banksoft Plus Kft.-nek a részvénycsomagért.

Ezzel a holding célja a két társaság közötti szinergiák erősítése. Miután az Opus és a Konzum az ügylet során átlépik a 33 százalékos tulajdonosi küszöbértéket 4iG-ben, kötelesek vételi ajánlatot tenni a többi részvényesnek. Amennyiben ez az elmúlt 180 kereskedési nap átlagárán, azaz 2908 forinton történik majd meg, aligha akad majd olyan befektető, aki megválik a papírjaitól, hiszen a 4iG részvények az utolsó kereskedési napon, azaz a kedden 3860 forinton hagyták el a parkettet.

A 4iG felvásárlásával tulajdonképpen egy olyan holdingot vásárolt az Opus-Konzum csoport, amely leányvállalatain keresztül lefedi az IT piac szinte valamennyi szegmensét.

A társaság tagja az Axis Rendszerház Kft. amely az adattárház megoldások, üzleti intelligencia, nagyvállalati rendszerek, és platform független alkalmazások szállítója. A Humansoft Kft. a hardver- és szoftverértékesítésben, rendszerintegrációban és nagyvállalati IT üzemeltetésben, a Banksoft pedig a banki informatikai rendszerek fejlesztésében érdekelt. A 3D-s piacon a Mensor 3D Kft.-n keresztül van jelen a társaság. Ezek a vállalatok 100 százalékban a 4iG tulajdonai.

Fotó: Vémi Zoltán

A 4iG az első negyedévben csoportszinten 3,1 milliárd forintos bevételt jelentett, 16 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. Az EBITDA-soron 26,5 millió forint szerepelt, ami 44,7 százalékos visszaesést jelent. A dolgozói létszám a tavaly márciusi 392-ről 369-re csökkent. A társaság jelentése szerint 3,5 milliárd forint összértékű közbeszerzési projekteken dolgoznak, tavaly például 674 millió forint uniós forrást tudott lehívni a 4iG, és idén is hasonló nagyságrend a terv. Vélhetően ennek tudható be nagyrészt, hogy a társaság részvényeinek árfolyama az elmúlt időszakban töretlenül emelkedett, év eleje óta több 88 százalékkal drágultak a papírok, ennek nagy részét az elmúlt három hónapban érte el a cég.

Az Opus Global leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.