BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A személyi kölcsönöknél már becsöngettek

Egyre több bank jelenik meg valamilyen hitelfelvételt könnyítő, vagy épp akciós kamatot kínáló személyi kölcsön ajánlatával, rákészülve az elmúlt két év második fél évének legsikeresebb hónapjára, az iskolakezdés költségei miatt felugró hitelfelvétellel járó augusztusra.

A futball-vb-hez kapcsolódó áruvásárlási és személyi hitelek ajánlatai után a pénzintézetek lassan ráfordulnak az iskolakezdésre. Egyre több bank igyekszik kedvezőbbé tenni ajánlatát a szeptemberi becsöngetést kölcsönből megvalósítani akarók számára. A felkészülés érthető: az elmúlt két évben az augusztusi személyihitel-folyósításokat az év hátralévő részeiben nem sikerült felülmúlni a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint. Mindenesetre az idei nyár más, ugyanis a havi folyósítások eddig példátlan magasságba futottak. Májusban (amelyről utoljára van jegybanki adat) 43,71 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek – közel 6 milliárddal többet, mint az addigi historikus rekordot jelentő áprilisban.

Ilyen adatok mellett nem meglepő, hogy az év első öt hónapjában a bankok személyihitel-kihelyezése 54,5 százalékkal 172,2 milliárd forintra nőtt.

Már az iskolakezdés vezethette a Cofidist, amikor lejjebb vitte az igénylési sávokat. Így akár 500 ezer forintos hitelösszegtől lehet igényelni fapados kölcsönt: érdekes módon az alsó sávban ugyanúgy a nettó 200 ezer forintos jövedelem igazolását várja el a szolgáltató, mint a 3 millió forint feletti hitelt igénylőknél. A 800 ezer forint feletti adósságrendező hitelnél azonban nem lehet kétéves futamidőre kölcsönt igényelni, mint ahogy a nyolcéves futamidő is kikopott a kínálatból.

Az iskolakezdés közeledte is magyarázhatja, hogy a bankok új személyikölcsön-akciókat indítottak
Fotó: Oláh Tibor

A bankok egy része a feltételeknél könnyített. A Budapest Banknál (BB) a Prémium kölcsönök esetében például a korábbi 36 hónap helyett már elég mindössze 12 havi folyamatos munkaviszonyt igazolni. A bank a nyári hónapokra is érvényben tartotta korábbi kamatakcióit. A BB-nél érdemes online indítani a kölcsönigénylést – így a példáink alapjául szolgáló Bankráció.hu oldalon, miután az online hűséghitel konstrukcióban kedvezőbb lehet a kamat. A hitelközvetítőkön keresztül már a 3 milliót is meghaladhatja az igényelt kölcsön.

A Raiffeisen Bank – a vonatkozó MNB-rendelet alapján – a nyár eleje óta saját hatáskörébe vonta annak mérlegelését, hogy milyen jövedelmet tart elfogadhatónak, s hogy azt milyen módon engedi igazolni. A banknál szeptember végéig a kölcsön mellé kötött Uniqa hitelfedezeti biztosítás első kéthavi díját a pénzintézet jóváírja a szeptember végéig igényelt kölcsönöknél.

Ami a kamatokat illeti, az ügyfelek hálát adhatnak a tanévnyitót előkészítő akcióknak, miután egyelőre több a csökkenő kamatról szóló híradás, mint azok a bejelentések, amelyeknél az adott hitelintézet – lekövetve a pénzpiaci trendeket – a szigorítás mellett dönt. A Cetelemnél a nyári hónapokban – szeptember 6-ig – a Saját ritmus személyi kölcsön és az adósságrendező kölcsön folyósítási díja 0 százalék lett, aminek következtében a mintapéldában szereplő 3 milliós ötéves kölcsön hiteldíja, a THM 50, illetve 47 bázisponttal 9,27 százalékra csökkent. Egyelőre csak augusztus 12-ig van lehetőség az OTP Akciós személyi kölcsönét igényelni – aki viszont a fenti időpontig benyújtja, pozitív elbírálás esetén jogosult a kedvezményre.

Július 1-jétől a K&H személyi kölcsön akciós kamata 0,5 százalékponttal csökkent, így 12,99 százalékos szinten elérhető, ráadásul az, aki munkabér-átutalást vállal, további 1 százalékpontos kamatkedvezményt kaphat. Kevésbé a sulikezdéshez kapcsolódik, de tény, hogy a banknál maximum 8 millió forintig autóvásárlást is lehet személyi hitelből finanszírozni.

A Takarékbankhoz tartozó pénzintézeteknél a Sztenderd személyi kölcsön kamata jövedelemátutalás nélkül 1 százalékkal, 16,99 százalékra csökkent; aki viszont jövedelemátutalást vállalt, vagy tartozásrendezésre veszi fel a hitelt, az 300 bázispontos kamatcsökkentésnek és 12,99 százalékos kamatnak örülhet. Itt is indult online kedvezmény – a neten indított kérelmeknél további 2 százalékpont kedvezmény realizálható.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.