BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érik a Wirecard–Commerzbank-csere a DAX-ban

A Wirecard részvényei 2013 óta a nyolcszorosukra, idén január óta pedig 80 százalékkal erősödtek; ősztől a bajor fintech cég már a DAX indexben folytathatja a száguldást.

A Wirecard részvényei 2013 óta a nyolcszorosukra, idén január óta pedig 80 százalékkal erősödtek; ősztől a bajor fintech cég már a DAX indexben folytathatja a száguldást.

A német részvénypiac legújabb szenzációja, hogy az alig ismert Wirecard nevű fintech cég a Deutsche Bankot is megelőzve Németország legértékesebb pénzügyi szolgáltatójává vált.

A frankfurti TecDAX-ot erősítő bajor vállalat tőzsdei kapitalizációja ugyanis a múlt héten elérte a 21 milliárd eurót, míg a Deutsche Bank részvényeinek összértéke a török devizaválság következtében 20 milliárd euróra csökkent.

A bajorországi Aschheim nevű kisvárosban működő Wirecard hosszú utat tett meg 1999-es alapítása óta. Először is túl kellett élnie a dotkomlufi kipukkadását.

Fotó: Shutterstock

A cég által kínált fő szolgáltatást, a biztonságos és diszkrét készpénzmentes kifizetések lebonyolítását azonban a nagy kijózanodás után is kedvelték az online világban, főleg a pornográfiával és szerencsejátékokkal foglalkozó vállalkozások körében. A némileg izgalmas kezdetek után a vállalat gyors növekedésnek indult, számos online pénzügyi szolgáltatást fejlesztett ki, köztük az érintés nélküli fizetést, a csalásokat megelőző programot és okostelefonos applikációkat is. Az utóbbi években a befektetők is rátaláltak a cégre:

részvényei 2013 óta a nyolcszorosukra, idén január óta pedig 80 százalékkal erősödtek. Az áttörésben fontos szerepet játszottak a jó üzleti érzékű Markus Braun vezérigazgató döntései is.

Például ma már felerészben járul hozzá a csoport teljesítményéhez a 2007-ben alapított ázsiai leányvállalat. Három éve indult az okostelefonokra kifejlesztett Boon fizetési applikáció, s abban az esztendőben startolt az együttműködés néhány kínai nagyvállalattal is, köztük az Alipay fizetési szolgáltatóval, az Alibaba leányával. A Tencent csoporthoz tartozó WeChat online hálózattal 2017-ben társultak. Szintén velük dolgozik a német TUI utazási iroda és a brit O2 telekommunikációs óriás. A Wirecardnál tavaly 1,5 milliárd euró bevételt termelt ötezer alkalmazott, míg a Deutsche Bank 90 ezer munkavállalóval 26 milliárd eurós forgalmat ért el.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.