BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlértékelheti a piac az AMD részvényeit

A hírek hatására már-már euforikus állapot jellemzi a részvények piacát, amit többek között a pánikszerű shortzárások okozhattak.

Az utóbbi hetekben ismét a félvezetőszektor tündökléséről kezdett el cikkezni a pénzügyi sajtó, aminek valójában a felfokozott várakozásoktól fűtött AMD állt a középpontjában.

A társaság papírjainak ára közel másfélszeresére emelkedett idén, miután kiderült, hogy hosszú idő után új generációs processzoraival erős versenytársa lehet az Intelnek. A hurráoptimizmust tovább fűtötte a vállalat a héten bemutatott új grafikus kártyájával, amellyel pedig az Nvidia orra alá törhet borsot a cég.

A hírek hatására már-már euforikus állapot jellemzi a részvények piacát, amit többek között a pánikszerű shortzárások okozhattak. Az RSI indikátor 80 felett áll, míg az elemezők konszenzusos célára 18,5 dollár, szemben a mostani 25 dolláros piaci értékeltséggel.

Eközben az Intel-részvények árfolyama komoly pesszimizmust sugároz, amit részben az táplál, hogy ismét későbbre tolták a 10 nanométeres processzorok tervezett piacra dobását, míg az AMD idén már 7 nanométeres processzoraival jelenik meg a piacon. Ezzel az AMD frissen szerzett lépéselőnye tovább tarthat, ennek mértéke azonban iparági szakértők szerint korántsem egyértelmű. Ráadásul az Intel szerint a mostani, 14 nanométeres processzorok iránt olyan erős a kereslet, hogy nem éri meg elkapkodni az újak piacra dobását. Eközben a szerverpiac, amely az Intel növekedését fűti, tovább hasít, 30 százalék feletti éves alapú bővülést mutatva 2018 első negyedévében a Gartner adatai szerint.

Ez pedig a felhőalapú szolgáltatások esetében piacvezető cégek beruházási tervei alapján tovább folytatódhat. Így a szerverekben használt processzorok piaca valószínűleg két nagyobb szereplőt is eltarthat az előttünk álló negyedévekben, az AMD és az Intel win-win szituációval nézhet szembe. Ez alapján pedig igen olcsó az Intel jelenlegi 12-es előremutató P/E-rátája, ilyen alacsonyan csupán igen rövid ideig tartózkodott az utóbbi öt évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.