BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába olcsó, kockázatos a Micron

A keményen elkezdte beárazni a várható fordulatot a memóriacsipek áraiban, aminek fényében sokkal kevésbé kecsegtető a részvény.

Kivételesen jó időszakokat élt meg az elmúlt években a Micron, a csipgyártó sokat nyert a me­móriacsipek iránt számottevően megnövekedett keresletből, ami rekordbevételt generált. Hiába hozza azonban a vállalat negyedévről negyedévre a szép számokat, a piaci hozzáállás megváltozott iránta.

Ennek köszönhetően a mindenkori csúcshoz képest már 30 százalékot veszített értékéből a részvény három hónap alatt, így csupán 4-es P/E rátán forognak a Micron papírjai. A piac kőkeményen elkezdte beárazni a várható fordulatot a memóriacsipek áraiban, aminek fényében sokkal kevésbé kecsegtető a részvény.

Két fő termékből él a Micron, egyfelől a NAND, másfelől a DRAM csipek teszik ki a vállalat bevételének legnagyobb részét. Előbbinél már érezni egy ideje a kínálati oldalon jelentkező nyomást, 2017 óta meredeken csökken a szóban forgó csipek ára. A szektor ciklikus természete miatt az árak esése egyáltalán nem meglepő, ilyenkor a gyártó legtöbbször az előállítási költségek csökkentésével próbálja fenntartani a terméken lévő marzsot.

Ám a NAND esetében az árak zuhanása miatt ez nehezen megoldható. Az előző negyedévben már egyharmadával, 14 százalékra csökkent a profitmarzs ebben a szegmensben. A DRAM még tartja magát, de az elemzői várakozások szerint 2019-re itt is megérkezhet a fordulat, ami további nyomást helyezhet az árfolyamra.

 

Legutóbb, amikor hasonló időket élt meg a Micron, a profit lényegében eltűnt, a cég 2012-ben 1 milliárd dolláros, 2016-ban 276 millió dolláros veszteséggel zárta az évet. Kiemelten érzékeny tehát a ciklus változásaira a vállalat.

Emiatt akkor is érdemes óvatosan tekinteni a vételi lehetőségekre, ha az értékeltség alacsonynak tűnik. Technikai alapon a 40 dolláros zóna erős támasz, ami még segíthet az árfolyamnak az elkövetkező hónapokban, de ha ez később letörik, s ha a piac végképp elpártol a papír mellől, nagyot eshet a kurzus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.