BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intelligens befektetés lehet a Samsung

A Samsung árbevételének 39 százalékát adják a mobileszközök és az azokhoz kapcsolódó kiegészítők.

Szembetűnő a Samsung alulteljesítése a fő rivális Apple idei produktumához képest. Míg a kaliforniai vállalat részvényei 33 százalékkal emelkedtek az idén, addig a dél-koreai óriás 14 százalékos esést hozott össze dolláralapon számítva.

A Samsungot is a mobiltelefon­jairól ismerik elsősorban, de az Apple-nél kisebb mértékben van kitéve a szegmens ingadozásainak.

Az árbevétel 39 százalékát adják a mobileszközök és az azokhoz kapcsolódó kiegészítők, de a kijelzők és a félvezetők gyártása is jelentős hányadot képvisel a forgalomban. Földrajzi megoszlását tekintve az árbevétel közel harmadát Amerika adja, felét pedig az ázsiai országok.

A vállalaton belül a félvezető-ágazat szolgáltatta a legnagyobb növekedést az utóbbi években, és a profit egyre nagyobb hányadát is ez a szegmens realizálja. A félvezetőiparra jellemző konjunktúra hullámait sok vállalattal együtt a Samsung is jól lovagolta meg. Emellett az elemzői modellekben a jövőbeli kivetítések meghatározó elemei közé sorolják már a mesterséges intelligencia térnyerését, a szerverparkok kapacitásának növekedését és a mobiltelefonok tárhelyének bővülését, s a Samsung mindezekhez szállít részegységeket. Ez kétségkívül magával hozta, hogy a Samsung jóval nagyobb mértékben függ a NAND- és DRAM-csipek kereslet-kínálatától és áralakulásától, ami sérülékenyebbé teszi a cég jövedelemtermelő képességét.

A Samsung-részvények árazása összességében mégis igen attraktívnak mondható. A vállalat pénzügyi helyzete stabil, a 80 milliárd dollárt meghaladó készpénzállomány hatszorosa a hitelállományénak, a P/E-mutató 7 körüli értéken áll, és a részvények mindössze 25 százalékos prémiummal forognak a könyv szerinti értékhez képest, amely szintén kedvezőnek számít ebben a szektorban.

A törzsrészvények a szöuli tőzsde mellett a londoni tőzsdén is megvásárolhatók dolláralapon, ami az időeltolódás miatt kényelmesebb lehet az európai befektetőknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.