BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhet a nyugdíjas munkavállalók fizetése

A nyáron elfogadott jogszabályi változásoknak köszönhetően 14 százalékkal növekedhet a nyugdíjas munkavállalók nettó bére.

A hazai munkaerőhiány miatt a nyugdíjasok foglalkoztatása reális alternatívát jelent a hazai kkv szektorban – hívja fel a figyelmet közleményében a Saldo Zrt. Mint írják, a szabályozói környezet átalakításának eredményeként 2019. január 1-től a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerülnek a biztosítottak köréből, ami konkrétan azt jelenti, hogy a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15 százaléknyi személyi jövedelemadót vonnak le.

Kissné Horváth Marianna, a cég adószakértője hangsúlyozta, miután 2018-ban a nyugdíjasok munkabérét a személyi jövedelemadó mellett 10 százalék nyugdíjjárulék és 4 százalék egészségbiztosítási járulék is terheli,

így a 2019. január 1-től életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően a nyugdíjasok nettó jövedelme 14 százalékkal nő.

Fotó: Shutterstock

Fontos változás továbbá, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után a munkáltatót sem terheli 2019. január 1-től a 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség. A nők negyven éves jogosultsági idejével nyugdíjban részesülő hölgyeknek is előnyös a változás:

ha nyugdíj mellett munkaviszonyban állnak, a munkabérük nem fog beleszámítani keresetkorlátba, miután a munkaviszonyuk alapján nem lesznek biztosítottak.

A hazai pénzügyi és humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó szakemberek az idén nyáron elfogadott változásokról részletes információkat és gyakorlati tudnivalókat a cég most induló országos ankétsorozatán tudhatnak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.