BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárdba kerülnek a frekvenciák

A médiahatóság 2019 közepén tervezi a 700 megahertzes mobilfrekvencia pályázati kiírását, ennek költsége érzékelhetően megnövelné a Magyar Telekom adósságát.

A jövő év közepén írhatják ki az 5G-szolgáltatáshoz szükséges 700 megahertzes mobilfrekvencia pályázatát Magyarországon. Emellett a 3400–3800-as frekvenciasávokat kínálják majd fel a szolgáltatóknak – mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke egy keddi konferencián. A Magyar Telekom árfolyama aznap, augusztus eleje után újra a lélektani 400 forintos szint alatt zárt, de tegnap megint járt 400 fölött a kurzus.

A befektetők vélhetően a jövő évi jelentősebb kiadások hírére adták el a papírt.

Igaz, a 2019-es dátum már ismert volt, és a Magyar Telekom is jó ideje tartalékol a pályázatokra, ezzel indokolták, hogy a 2017-es eredmények után az előző évekhez hasonlóan 25 forinton hagyták az osztalékot. Sőt az idei eredmények után is ugyanekkora osztalékcélt határozott meg a menedzsment. Számos szakértő szerint a teljesítménye alapján egyébként akár 30-35 forintos osztalékot is fizethetett volna a Deutsche Telekom magyarországi leánycége. A 2018-as második negyedév végén, az osztalékfizetés után 35,3 százalékon állt a nettó eladósodottsági mutató.

Telekom székház
Fotó: Földi D. Attila

Számításaink szerint a 700 megahertzes pályázat csaknem ötvenmilliárd forintjába kerülhet a Magyar Telekomnak. Emellett a 3G-s szolgáltatáshoz szükséges 2100-as frekvenciasáv megújítása is 2019-ben várható, ez is ugyanekkora kiadást jelenhet a társaságnak

– mondta a Világgazdaságnak Nagy András, az Erste elemzője. A meglevő 324 milliárd forintos adósság ezzel nagyjából 420 milliárd forintra növekedhet jövőre, az eladósodottsági mutató azonban 40 százalék alatt maradhat.

„A pályázatok költségei nem fenyegetik az idei profit utáni, részvényenként 25 forintosra tervezett osztalékot” – tette hozzá az elemző. Ez a jelenlegi 400 forint körüli árfolyamon 6,25 százalékos osztalékhozam lenne, és a referenciahozamnak tekinthető tízéves állampapír 3,6 százalékos hozamához képest 2,65 százalékos prémiumnak számít. „A magas osztalékhozam árfolyam-emelkedést hozhat a Magyar Telekomnál – fűzte hozzá Nagy András. – Az Erste célárfolyama 450 forint, arra számítunk, hogy a 2019 májusában esedékes osztalékkifizetésig fokozatosan felemelkedik erre a szintre a kurzus.”

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.