BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államkötvények korrekciója állíthatja meg az amerikai dollárt

Az Egyesült Államok állampapírjai erős támaszt kaptak a hét közepétől azáltal, hogy a részvények gyengülni kezdtek.

Az Egyesült Államok állampapírjai erős támaszt kaptak a hét közepétől azáltal, hogy a részvények gyengülni kezdtek. Óhatatlanul felmerül a kérdés, melyik eszközosztály van a legnagyobb hatással a többire.

Az amerikai állampapírok hozamainak a legutóbbi időkben tapasztalt megugrásával úgy tűnt, hogy az állampapírhozamok viszik a prímet, de

a részvénypiac megtorpanása sokakat elgondolkodtat, milyen következményei lesznek, ha a kockázati hajlandóság visszaesik, akár nagyobb mértékben is.

Fotó: AFP

Ha pedig a piac úgy érzi, hogy a részvények gyengélkedésére hivatalos válasz is jön a monetáris politika eszközein keresztül – például a jövő év végéig tervezett kamatpálya módosításával –, akkor az újabb támaszt jelenthet a kötvényeknek.

A részvények és a kötvények negatív korrelációja sok portfólió kockázatkezelő stratégiájában fontos elemnek számít, így az az utóbbi napokban látott epizód, miszerint a két eszközosztály egy időben gyengült, biztosan rémisztő volt a hatalmas pénztömegeket kezelő portfóliómenedzserek számára. Ami a devizapiacot illeti, az amerikai állampapírok hozamának a hét közepén tapasztalt csökkenése a dollár gyengüléséhez vezetett, és ennek köszönhetően az euró-dollár keresztárfolyam a hét közepén egy lokális mélypontról újra 1,1500 fölé nőtt. A részvények mostani gyengülésére viszonylag visszafogottan reagált a devizapiac, legalábbis a múltbéli hasonló esetekhez képest.

A héten elkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, ma jön ki a többi között a Citigroup, a JPMorgan és a Wells Fargo jelentése, a piaci reakciókból minden bizonnyal kiderül majd az is, hogy a gyorsjelentést megelőző részvénypiaci esés egy valódi fordulat kezdete-e – amelynek az egyik következménye akár a Fed által tervezett kamatemelés visszafogása is lehet –, vagy csupán korrekcióról van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.