BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas összeget utalnak Ukrajna számlájára karácsonyig

Ukrajna még decemberben 1,4-1,9 milliárd dollár hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól.

Ukrajna még decemberben 1,4-1,9 milliárd dollár hitelt kap a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) – jelentette be az ukrán jegybank vezetője.

Jakiv Szmolij azt mondta, hogy a hitelfolyósításról az IMF igazgatótanácsa december 18-án tárgyal és a tervek szerint Kijev december 25-éig hozzájut a pénzhez.

Ukrán és IMF-illetékesek októberben egy újabb, 3,9 milliárd dollár értékű, 14 hónapra szóló készenléti hitelprogram elindításának feltételeiről állapodtak meg.

Fotó: AFP / Natalia Seliverstova / Sputnik

A folyósítás feltételei azóta teljesültek, az ukrán parlament ugyanis jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést, és Kijev megemelte a valutaalap által szorgalmazott lakossági gáz- és távhőszolgáltatási árat.

Az új készenléti hitelprogram a 2015-ben elindított, 17,5 milliárdos négyéves IMF-program folytatása, utóbbi határideje ugyanis jövő márciusban lejár. Ukrajna ebből eddig több részletben összesen 8,7 milliárd dollárt kapott meg.

Ukrajnának jövőre mintegy 15 milliárd dollár adósságot kell rendeznie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.