BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kolumbiában marketingértéke van a NATO-minősítésnek

A Dél-Amerikában referenciának tekinthető kolumbiai piacon marketingértéke van a most elnyert NATO-minősítésnek – mondta a Világgazdaságnak Kósa Gábor, az OTT-One fő részvényesének (iSRV Zrt.) tulajdonosa, a high-tech biztonságtechnikai üzletág vezetője.

Az OTT-One (OTT) és stratégiai partnere, az iSRV Zrt. megszerezte a Honvédelmi Minisztérium minősítését, amely szerint NATO-beszállításra alkalmas. Ez azért fontos, mert előfeltétele annak, hogy a cégek részt vegyenek bizonyos, a szaktárca által, illetve a NATO Biztonsági beruházási programja keretében meghirdetett beszerzési eljárásokon. Az év elején indított auditációs eljárás mindkét cég esetében a múlt héten zárult.

Bár a társaság vezető sztorijának továbbra is a streaming technológia és az egyedi biztonságtechnikai fejlesztések tekinthetők, a NATO-beszállítás két másik területet érinthet

– mondta a Világgazdaságnak Kósa Gábor, az OTT-One fő részvényesének (iSRV Zrt.) a tulajdonosa, a high-tech biztonságtechnikai üzletág vezetője. Az egyik a GECKO fegyverszimulációs rendszer, amelynek európai, afrikai és ázsiai kereskedési jogait a kolumbiai székhelyű, az ottani védelmi minisztérium tulajdonában lévő Codaltec társasággal még májusban aláírt megállapodással szerezték meg. Ezzel a szimulációs rendszerrel a honvédelmi és rendvédelmi szervek, valamint a biztonságtechnikai cégek költséghatékonyabban és kevesebb korlátozással gyakorolhatják a fegyverhasználatot. Míg a másik terület az adattitkosítás, amelynek során az egyedi kriptográfiai megoldások mellett blockchainalapú technológiákat is fejlesztenek – ezek például elszámolási, adatkezelési megoldások alapjai lehetnek.

Fotó: Shutterstock

Az OTT nem a kriptovalutákban érdekelt – tette hozzá Kósa Gábor –, hanem a hiteles azonosítást, hamisíthatatlan hozzáférés-naplózást és a kiemelt biztonságú adatbázisok építését szolgálja a blokklánctechnológia, amire a kormányzati szervek, a bankszektor és más kritikus infrastruktúrák üzemeltetői mellett, természetesen, a hadseregek is igényt tartanak.

Amíg Európában a NATO-beszállítói minősítés pályázatokon való részvételre jogosít, addig Kolumbiában ennek inkább marketingelőnye lehet

– hangsúlyozta Kósa Gábor. Nem titok ugyanis, hogy a kokainkartellel háborúban álló Kolumbia NATO-tagságra készül, ezért jó belépő ezen a piacon, ha egy cégcsoport NATO-kompatibilis technológiát kínál. Kolumbia pedig azért kiemelten fontos piac, mert Dél-Amerikában a kolumbiai hadsereg és rendőrség tapasztalatai etalonnak számítanak, vagyis a piacra lépés kontinentális ajtót nyithat.

Tegnap kezdte meg a társaság 800 darab kiszolgáló szerver beszerzését és egy védett, minősített szerverközpont kialakítását. Az egyik fő felhasználási terület az OTT előkészítés alatt álló online oktatási projektje.

Az 1,1 milliárd forint értékű, várhatóan 2019 második negyedévében lezáruló beruházást az OTT teljes egészében saját forrásból finanszírozza, s két-három éves időtávban térülhet meg.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.