BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatértek és bevásároltak ősszel az amerikai alapok a pesti tőzsdén

A feltörekvő piacok népszerűségéből sokat profitálhatott a pesti börze az elmúlt hónapokban. A külföldiek körében az OTP papírja a nyerő.

Októberben 26,6 milliárd forint értékű vásárlással és 1,6 milliárdnyi árfolyamnyereséggel 4654 milliárd forintra nőtt a külföldi befektetők kezén lévő tőzsdei részvényállomány, és részesedésük 62 százalékosra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank értékpapír-statisztikája szerint. A külföldiek részvényállománya 5046 milliárd forintot ért az év elején, október végére ez 7,8 százalékkal mérséklődött. A csökkenésből 361 milliárd az árfolyamveszteség, ám 48 milliárd az eladás. Az utóbbi trend látszik most megtörni. A novemberi statisztika csak januárban érkezik, abból derül ki, hogy a Budapesti Értéktőzsde októberhez képest 113,8 milliárd forinttal 348,4 milliárdra megugró forgalmából mennyit vittek el a külföldiek, de vélhetően a döntő részét.

Az élénkülő külföldi, főleg az Egyesült Államokból érkező érdeklődésre abból is következtetni lehet, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban rendre délután kezdett emelkedni a BUX.

Ez egyértelműen amerikai vevőkre utal. E napokon mindig felülteljesítő volt a BUX nemzetközi viszonylatban, a régióból a varsói WIG 20 tartotta a lépést vele. A hongkongi Hang Seng mozgott még hasonlóan, miközben több fejlett piaci mutató – köztük az S&P 500 is – gyengébben teljesített.

Budapest és Varsó volt októberben a külföldiek kedvence a régióban
Fotó: Shutterstock

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője szerint rejtély, ki lehet a vevő, de azt valószínűsíti, hogy nem egy nagy alapkezelőről van szó, hanem egyszerre többen fedezték fel maguknak a magyar papírokat. A hazai blue chipek közül egyértelműen az OTP számít náluk favoritnak. Ezt támasztja alá, hogy novemberben csak ezzel a bankpapírral 200,8 milliárd forint értékben kötöttek üzletet. Ez csupán 34 milliárd forinttal kevesebb, mint a BÉT teljes októberi részvényforgalma.

Valószínűleg Mol-részvényeket is vesznek, a Richter Gedeon papírjai már a „talán” kategóriába tartoznak az elemző szerint, a Magyar Telekom és az ennél kisebb papírok azonban nem érdeklik őket. Blahó Levente szerint a hazai távközlési papír a jelenlegi 450 forint körüli szinten már nem vonzó a tengerentúli befektetőknek.

Az utóbbi időben divat lett a feltörekvő piacokon vásárolni. A Templeton és a J. P. Morgan is azt jósolja, hogy 2019 erős év lehet ezen a területen. A feltörekvők többnyire a fejlettek mozgását követik. A kereskedelmi háborús retorika miatt az amerikai piacok egy szűk sáv alján oldalaznak, Európában a Brexit és az olasz helyzet miatt borúsabbak a kilátások, ennélfogva sokan rátalálhattak a régiós és azon belül a magyar piacra

– tette hozzá Blahó Levente. Sokszor az is több vevőt vonz szerinte, ha egy bróker beszámol társainak a kedvező itteni tapasztalatairól. Hozzátette: vélhetően nem új szereplőkről van szó, nagyobb eséllyel lehetnek a vevők közt olyan alapkezelők, amelyek már szereztek valamilyen tapasztalatot magyar részvénnyel, alapvetően az OTP-vel kapcsolatban. Az OTP főbb tulajdonosai között ott van a Vanguard, a Lazard, a BlackRock, a J. P. Morgan, a Somerset és az APG is.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.