BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepte az elemzőket a Mastercard

A vártnál nagyobb nyereséget ért el a Mastercard amerikai kártyakibocsátó vállalat a tavalyi negyedik negyedévben, miután az ünnepi szezonban több tranzakciót bonyolítottak a kártyatulajdonosok.

A csütörtökön kiadott vállalati beszámoló szerint a Mastercard a december végén befejeződött három hónapban 3,81 milliárd dollár bevételt ért el, ami éves összevetésben 15,1 százalékos emelkedést jelent. A vállalat nettó nyeresége 33,3 százalékkal 1,6 milliárd dollárra emelkedett, részvényenként 1,55 dollárra rúgott.

Elemzők 3,79 milliárd dolláros bevétel mellett 1,52 dolláros részvényenkénti profitra számítottak.

Az Egyesült Államok az utóbbi hat év legerősebb ünnepi szezonját tudhatja maga mögött, mivel a gazdaság erőteljes növekedése több embert késztetett arra, hogy betéti vagy hitelkártyáját használja a boltokban, növelve a Visa és a Mastercard által működtetett fizetési hálózatokban az ügyletek számát.

A Mastercard adatai szerint az év végi ünnepekre költött kiadások 5,1 százalékkal 850 milliárd dollárra nőttek.

Fotó: Fabian Sommer/dpa/AFP

A Mastercard által kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciók száma a tavalyi negyedik negyedévben 21 százalékkal 24,7 milliárdra emelkedett, értéke pedig 9,5 százalékkal 1550 milliárd dollárra nőtt.

A másik két nagy kártyakibocsátó közül a Visa szerdán közzétett gyorsjelentésében a vártnál nagyobb profitról adott számot, az American Express viszont csalódást okozott vártnál kisebb nyereségével.

A Mastercard 4,01 százalékos nyereségben, 212,20 dolláron forgott a New York-i tőzsdén, nagyjából a csütörtöki kereskedés félidejénél, míg a Visa 1,69 százalékos, az American Express pedig 0,07 százalékos mínuszban állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.