BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorítást lengetett be az MNB alelnöke

Amennyiben az éves maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, léphet a jegybank.

Amennyiben az éves maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lesz arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását – idézi a Portfolio Nagy Mártont, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökét, aki egy bécsi konferencián beszélt erről.

Nagy Márton, az MNB alelnöke
Fotó: VG / Vémi Zoltán

Nagy Márton szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá.

Amennyiben a maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybanki célt

– idézi a portál az MNB alelnökét.

A bejelentésre nagyot ugrott a forint árfolyama,

amely a kedden közzétett inflációs adatok után gyengült, de ma Nagy Márton szavai után visszapattant: az euróval szemben már 323 felett is járt a kurzus, azonban dél körül visszaerősödött 322 közelébe. A forint 323 felett legutóbb december közepén járt az euróval szemben.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt napokban
Fotó: TradingView

Kiderült, mennyivel ér kevesebbet a pénzünk

2018. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben. Összességében 2018-ban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.