BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizedelésre készül a BIF

Likviditásjavításra készül a BIF: kezdeményezik az értékpapírok felosztását, hogy a magánbefektetők rugalmasabban kereskedhessenek az ingatlanhasznosító cég papírjaival.

Előterjeszti a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. igazgatósága az április végén esedékes évi rendes közgyűlésen a részvények felosztására vonatkozó javaslatot – mondta a Világgazdaságnak Sajgál Gábor, a BIF üzletfejlesztési vezetője. „Egyelőre vizsgáljuk a részvénytizedelés kérdését, előzetes állásfoglalást kértünk a KELER-től” – tette hozzá.

Fotó: Kallus György / VG

A splittel – amely már a második lenne a BIF-papírok történetében, először 2007 szep­temberében hajtottak végre hasonlót – a társaság a magánbefektetők számára tenné vonzóbbá és rugalmasabban kereskedhetővé a részvényeket. A lakossági befektetők megszólítása mellett a BIF számít az intézmények aktivitására is a részvényeik piacán:

egy tavaly novemberi kormányrendelet szerint már a nyilvános ingatlanalapok is befektethetnek a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (SZIT) részvényeibe. (A december végi adatok szerint 1545,5 milliárd forint van a hazai ingatlanalapok kezelésében.)

A részvénysplittel a jelenleg az 1-es likviditási kategóriában lévő BIF-részvények árlépésköze húsz forintról két forintra csökkenne.

A tavaly december 31. óta SZIT gazdálkodási formában működő BIF egyik legfontosabb projektjében, az Andrássy úti hotelfejlesztésben várhatóan márciusban választanak bérlőt – mondta Sajgál Gábor. A cég a projektben két szomszédos ingatlant átalakítva egy mintegy 8000 négyzetméteres, úgynevezett boutique hotelt hoz létre.

Az épületek átalakítására koncepciótervet készíttetett a BIF egy hotelüzemeltetésre specializálódott tanácsadóval. A bérlő-üzemeltető versenyeztetése még zajlik, várhatóan március elején dönt az igazgatóság az ajánlatokról. Ezt követően szerződést kötnek a nyertes szállodaüzemeltetővel, ezután indul a kivitelezés. Sajgál Gábor szerint a hotel 2020-ban nyílhat meg.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.