BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A geopolitika sem segít az olajnak

A fundamentumok az olaj árának emelkedése felé mutatnak, de a piac nem tudja figyelmen kívül hagyni a globális gazdasági növekedés romló kilátásait sem.

A WTI és a Brent olaj is sávos mozgásban maradt azt követően, hogy sikertelen kísérletet tettek a nagyobb emelkedésre. Mindkét olajtípus technikai ellenállásba ütközött, miután a 38,2 százalékos Fibonacci-szintig korrigálták az október és december közötti eladási hullámból eredő esést. A WTI esetében az ellenállási szint a hordónkénti 55,5 dollár, amely már elegendő eladást generált ahhoz, hogy ne emelkedjen tovább az árfolyam – a következő potenciális cél az 59,6 dollár lenne. A kínálati oldal fejleményei egyre erősebb támogatást nyújtottak az elmúlt hetekben, ennek ellenére a piac aggódik amiatt, hogy milyen hatással lesznek a gyengébb makrogazdasági teljesítmények a keresletre.

Fotó: Arne Dedert/dpa/AFP

Az OPEC-tagállamok és néhány hozzájuk csatlakozó olajtermelő ország termeléscsökkentése eddig sikeresnek mondható, és az olajárra gyakorolt támogató hatása is érezhető. Bár Oroszországgal kapcsolatban felmerült némi bizonytalanság, de a Szaúd-Arábia által vezetett OPEC tartja a frontot, és a korábbi szinthez képest az elmúlt két hónapban átlagban összesen 2,1 millió hordóval kevesebbet termeltek naponta.

A kínálati oldal felől támogatást nyújt a venezuelai politikai válság, ahol egyre bizonytalanabb Nicolás Maduro elnök helyzete. Most már orosz forrásokból is hallani olyan megállapításokat, hogy Maduro társadalmi támogatottsága eltűnőben van a gazdaságirányítás elmúlt években tapasztalt hibái miatt. Közben Líbia legnagyobb olajmezője december óta zárva van az erős katonai vezető, Halifa Haftár és az ENSZ által támogatott hatóságok közti ellenségeskedések miatt.

Mindezek ellenére az olaj február elején lefordult az ellenállási szintjeiről, és ebben nem kevés szerepe volt annak, hogy a további emelkedés elmaradása miatt csalódott befektetők lezárták a long pozícióikat. A fundamentumok egyértelműen az olaj árának emelkedése felé mutatnak, de a piac nem tudja figyelmen kívül hagyni a globális gazdasági növekedés romló kilátásait sem. A fő támasz az amerikai típusú WTI esetében továbbra is az 50 dolláros szinten van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.