BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egyetemisták fele tud takarékoskodni

Hazánkban a felsőoktatási hallgatók fele már 17 éves korában rendelkezett saját bankszámlával, minden második egyetemista pedig már tanulmányi ideje alatt félre tud rakni.

A megkérdezett felsőoktatási hallgatók 84 százaléka rendelkezett saját bankszámlával, a válaszadók több mint fele már 17 éves korára, 47 százalékuk pedig 18–21 éves kora között nyitotta meg – derül ki a Budapest Bank fiatalokat célzó, reprezentatív kutatásából.

A felmérésben megkérdezett nappali tagozatos hallgatók 93 százaléka igénybe vesz valamilyen banki szolgáltatást:

a bankszámla és a bankkártya után a legjellemzőbb a netbank és a mobilbanki alkalmazás használata, és nyitottak az újításokra, így a mobilfizetésre is. Diákhitellel a megkérdezett hallgatók 12 százaléka rendelkezik.

A kutatásban megkérdezett nappali tagozatos hallgatók kétharmada állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vesz részt, míg egyharmaduk saját maga finanszírozza tanulmányait, ami bevallásuk szerint átlagosan 272 ezer forintos tandíj szemeszterenként. A nappali tagozatos egyetemisták havonta átlagosan nettó 91 ezer forint bevétellel rendelkeznek, amely tipikusan a szülőktől, nagyszülőktől kapott támogatásból, saját keresetből és ösztöndíjból tevődik össze. A hallgatók összkiadása átlagosan havi 80 ezer forint. A legtöbbet, átlagosan 33 ezer forintot a lakhatásra költik, ezzel a költséggel a hallgatók 58 százalékának kell számolnia.

A nappalis diákoknak havonta átlag nettó 91 ezer forint bevételük van
Fotó: Shutterstock

A hallgatók 91 százaléka szokott valamilyen rendszerességgel munkát vállalni. A megkérdezettek harmada a szorgalmi időszak alatt is rendszeresen dolgozik, ők jellemzően szellemi, irodai munkát vállalnak.

A nyári szünetben a tanulók 59 százaléka dolgozik rendszeresen, 28 százalék alkalmanként, és többségük könnyű fizikai munkát végez. A megkérdezett diákok háromnegyede gyűjt pénzt valamilyen célra, havi rendszerességgel az összes válaszadó 56 százaléka spórol, ők jellemzően 10 és 25 ezer forint közötti összeget tesznek félre. A takarékoskodás két fő célja a felkészülés váratlan kiadásokra (43 százalék), valamint különböző fogyasztási cikkek megvásárlása (41 százalék), de sokan gyűjtenek lakásra és utazásra is (38-38 százalék). A felmérésben megkérdezett hallgatók fizetési elvárása a tanulmányaik befejezése utáni első állandó munkahelyükön átlagosan nettó 211 ezer forint, ami lényegében a nettó átlagkeresetnek felel meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.