BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem változott a Graphisoft- és a CIG-papírok célára

Nem változtak a CIG Pannónia és Graphisoft Park célárai a hét közepén kiadott gyorsjelentések után.

Az óbudai ingatlanpark üzemeltetője a saját várakozását meghaladó, 4,45 millió eurós nyereséget ért el, amelyhez a záró negyedév 750 ezer euróval járult hozzá. Az éves profit 90 százalékát fizeti ki osztalékként a Graphisoft Park, részvényenként ez 40 eurócentnek felel meg. A tervezett osztalék felülmúlta a Wood által várt 0,31 euró részvényenkénti értéket. Az üzemeltetésből származó 9,9 millió eurós operatív eredmény viszont a várt értéket hozta.

Jakub Caithaml, a Wood elemzője továbbra is tartást javasolt a Graphisoft Park részvényeire, és nem változtatott a 3734 forintos célárán sem, amely a jelenlegi árfolyamhoz képet 7-8 százalékos felértékelődést ígér. A gyorsjelentés utáni kommentárban Caithaml kiemelte, tavaly az üzleti irodapark átlagos bérleti díja négyzetméterenként 14–15 euró között mozgott, a bérbeadás hozama 5,8 százalék volt (ez egyébként szinte teljesen megegyezik a budapesti prémiumirodák 5,75 százalékos hozamával).

Fotó: Földi D. Attila / Napi Gazdaság

A szakértő úgy véli, 6 százalék alatti hozamszint mellett nincs igazán esély a Graphisoft Park-részvény érdemi emelkedésére, különösen azért, mert az óbudai park bérleti díjai magasabbak a piaci átlagnál. A Wood szakértője kitért arra is, hogy a parkban lévő ingatlanállomány felértékelődésével párhuzamosan a valós nettó eszközérték 191 millióra emelkedett, ami csaknem 4 millió eurós plusz a szeptember végi állapothoz képest.

Az egy részvényre jutó valós nettó eszközérték (NAV) 18,9 euró, az aktuális árfolyamot (P) tekintve a Graphisoft Park részvényei 0,58-os P/NAV értéken forognak, a mutató az elmúlt három évben nem változott érdemben. Gyorsértékelésében a KBC Equitas szakértője azt emelte ki, hogy a kedvező fundamentumok ellenére sincs érdemi érdeklődés a részvény iránt, amelynek árfolyama régóta oldalazik és nem képes elrugaszkodni a 3500 forintos szinttől. A KBC 3950 forintos fair értéket állapított meg a Graphisoft Park papírjaira.

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője továbbra is felhalmozásra javasolja a CIG Pannónia részvényeit, ám nem módosított a 484 forintos céláron. Az éves bruttó díjbevétel tekintetében a tavalyi 25,8 milliárd forint után mérsékelt emelkedésre számít, a 2019-ra vonatkozó várakozása 26 milliárd forint, a jövő évi pedig 26,4 milliárd. A tavalyi 2,1 milliárd forintos nettó profit idén megismétlődhet, jövőre pedig 2,25 milliárd forintra bővülhet. Vágó Attila kockázatként értékeli, hogy új megtakarítási formák (az állami nyugdíjkötvény) megjelenése csökkentheti a keresletet a Pannónia unit-linked termékeire.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.