BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növelte eladásait a luxusautó-gyártó

Az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti nyeresége 7 százalékkal csökkent elsősorban a tavalyi tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos 136 millió font egyszeri kiadás miatt.

A brit székhelyű cég csütörtökön azt közölte, hogy 68,2 millió font (1 font=369,38 forint) adózás előtti eredményt ért el tavaly az egy évvel korábbi 84,5 millió font után.

Fotó: AFP/Tolga Akmen

Az Aston Martin kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 20 százalékkal, 247,3 millió fontra nőtt, míg a cég bevétele 25 százalékkal, 1,1 milliárd fontra ugrott.

A tavaly eladott járművek száma 26 százalékkal, 4441-re emelkedett. Az értékesített autók átlagára 141 ezer font volt.

A tavaly értékesített autók száma az ázsiai és csendes-óceáni térségben 44 százalékkal, az amerikai kontinensen 38 százalékkal, Nagy-Britanniában 17 százalékkal, Európában, a Közel-Keleten és Afrikában együttesen 13 százalékkal bővült.

A cég az idei évre 7,1-7,3 ezer, 2020-ban pedig már 9,6-9,8 ezer körüli autó eladásával számol.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb, 4,9 százalékos részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.

Az 1913-ban alapított Aston Martin részvényeivel tavaly októberben indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén. Akkor a cég piaci tőkeértéke 4,33 milliárd font volt, jelenleg már csak mintegy 3,1 milliárd font.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.