BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismeretlen csúcsokra tör az OTP

A hitelállomány a tavalyi 15 helyett 10 százalékkal nőhet tovább az idén, de a nettó kamatmarzs várhatóan 4,25 százalék körül stabilizálódik.

Az OTP pénteki gyorsjelentése bizonyos értelemben vegyesre, bizonyos értelemben pedig nagyon erősre sikerült. A vegyes felvágottat a számviteli, illetve a tisztított eredményre kell érteni. Ugyanakkor ha a céltartalékképzést nézzük – a 118 százalékos fedezettséggel a kétes kintlevőségen –, akkor megállapítható, hogy bőven van tartaléka a banknak. A konzervativizmusra utal, hogy a pénteken publikált eredmény 5-10 milliárd forintos, jövőbe mutató tartalékot is tartalmaz.

A hitelállomány a tavalyi 15 helyett 10 százalékkal nőhet tovább az idén, de a nettó kamatmarzs várhatóan 4,25 százalék körül stabilizálódik.

Ez azt sugallja, hogy a tavalyi 318,3 milliárd forintos profit tovább nő az idén. És akkor még nem számoltunk az új szerzeményekkel: a bolgár Expressbankkal és a legújabban bekebelezett szerb, albán, moldáv és montenegrói bankokkal.

Ezek együtt pedig – mindenféle átalakítás és szinergiahatások kiaknázása nélkül – mintegy 90-100 millió euró profitot tudnak termelni az OTP-nek.

Nyíregyháza 20170907
OTP Bank
Fotó: VG / Földi D. Attila

Ez azt sugallja, hogy a bank konszolidált eredménye akár 30 milliárd forinttal is hízhat 2019-ben, legalábbis ami az új szerzemények profittermelő képességét illeti. És az organikus növekedést akkor még nem is vettük figyelembe.

A sztorinak még nincs vége, hiszen az idén is lehet akvizíciókra számítani. Ilyen a Société Générale szlovén bankja, de még más bank is kalapács alá kerül ott az idén. Mindez azt jelenti, hogy a jövő évben is komoly plusz jöhet a profitban, amelyhez az organikus növekedésen kívül az új szerzemények és az azok integrálásából adódó pozitív hatások is hozzájárulnak. Mindezek alapján az idén akár 1300 forint fölé növekedhet az egy részvényre jutó eredmény. Ha pedig figyelembe vesszük azt, hogy általában 10-es előremutató P/E-rátán szokott forogni a papír, akkor az OTP igazán olcsónak tekinthető. Ez pedig megerősíti azt a technikai képet, amely azt sugallja számunkra, hogy a részvény a közeljövőben áttörheti a 11 970 forintnál lévő abszolút maximumot, és folytathatja az emelkedést az ismeretlenbe. Ez már tegnap megtörtént.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.