BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lesz a külföldi kártyás fizetés

Az Európai Tanács által elfogadott rendelkezések többségét idén december 15-től kezdődően kell majd alkalmazni.

Az Európai Tanács elfogadta azt a rendeletet, amely az euróban teljesített, határokon átnyúló kifizetések költségét összehangolják az euróövezethez tartozó és az azon kívüli országok között, egyúttal Unió-szerte növelik a valutaátváltási díjak átláthatóságát.

A testület közleménye kitért rá, hogy az euróövezeten belül már 2002 óta azonos díjak alkalmazandók az euróban teljesített, határokon átnyúló és belföldi kifizetések esetében, az euróövezeten kívülről indított, határokon átívelő euróátutalásokat ugyanakkor magas díjak terhelik.

A reform értelmében az olyan szolgáltatásokért mint például az átutalások, a kártyás fizetések és a készpénzfelvételek euróban történő, határokon átnyúló kifizetések díját ahhoz az összeghez kell igazítani, amelyet a pénzforgalmi szolgáltató egy azonos összegű, a szolgáltató tagállamának pénznemében végzett megfelelő pénzügyi műveletért felszámolna a szolgáltatást igénybe vevőnek.

Fotó: AFP

Ez az intézkedés további 150 millió, euróövezeten kívüli fogyasztóra és akár évi 2,5 milliárddal több ügyletre is kiterjesztheti a kedvezőbb díjú, határokon átívelő euróátutalások biztosította előnyöket.

Ezenfelül további átláthatósági követelmények kerülnek bevezetésre a pénznemek közötti átváltási díjak tekintetében. A fogyasztók a kártyával való fizetés, illetve a külföldi készpénzfelvétel alkalmával választhatnak, hogy a helyi valutában kívánnak-e fizetni vagy saját tagállamuk pénznemében.

Az új szabályok értelmében a fogyasztók tájékoztatást fognak kapni arról, hogy milyen díj kerül majd felszámításra, mielőtt még meghoznák döntésüket.

A gyakorlati megvalósítás céljából bevezetésre kerül az a kötelezettség, hogy a teljes felszámítandó valutaváltási díjat az EKB legfrissebb rendelkezésre álló átváltási árfolyamához képest számított százalékos árrés formájában kell közölni. A fokozott átláthatóság azt hivatott biztosítani, hogy a fogyasztók számára ismertebbé váljanak ezek a díjak, és így fokozódjon a különböző valutaváltási szolgáltatók közötti verseny.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.