BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is kapkodunk a fizetési kártyákért

A betéti kártyák majd 200 ezres növekedéséhez a hitelkártyák közel 12 ezres csökkenése társult a jegybank adatai szerint.

Jelentősen nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma az elmúlt negyedévben, amellyel párhuzamosan tovább folytatódott az előző időszakokhoz hasonlóan az érintőkártyák arányának növekedése – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleményében. Hozzátették, ezzel összhangban 2018 negyedik negyedévében is szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom, ami hozzájárult ahhoz, hogy az év egészét tekintve a tranzakciók száma és értéke mintegy 24, illetve 23 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat.

Emellett az érintéses fizetések további terjedése jellemezte 2018 utolsó negyedévét, amelynek eredményeként az összes vásárlási tranzakció mintegy 89 százaléka bonyolódott ilyen módon.

Az átutalások és a csoportos beszedések esetében szintén folytatódott a korábbi időszakokat jellemző stabil növekedési trend. A fizetési rendszerek forgalma 2016 óta folyamatosan bővül és 5 éve nem volt olyan magas, mint 2018-ban. A pénzforgalmi likviditás változatlanul bőséges.

Fotó: Shutterstock

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékű, mintegy 22 ezer darabos növekedést követően 2018 negyedik negyedévében megközelítette a 10,7 milliót.

Ez az év eleji értékhez képest mintegy 120 ezerrel több számlát jelent, amelyek összetételében a negyedik negyedéveben sem volt jelentős változás, a tulajdonosi kör tekintetében 90 százalékot meghaladó a természetes személyek által birtokolt számlák aránya. Az interneten vagy célszoftver segítségével hozzáférhető számlák számának negyedik negyedéves mintegy 76 ezres növekedése azt eredményezte, hogy arányuk az összes fizetési számlán belül meghaladta a 83 százalékot. Az elsődlegesen fizetési célra használt forint fogyasztói számlák megközelítőleg 6,7 milliós száma szinte változatlan volt az év utolsó negyedévében is, azonban a megtakarítási célú számlák 2016 óta tartó csökkenése megállt, számuk a negyedik negyedévben 3 ezres növekményt mutatott. Az egész év tekintetében az elsődlegesen fizetési célú számlák száma mintegy 60 ezerrel növekedett, míg a megtakarítási számlák száma megközelítőleg 11 ezerrel csökkent.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák számának év eleje óta tartó emelkedése tovább folytatódott, és a harmadik negyedévhez képesti mintegy 190 ezres növekedés következtében számuk megközelítette a 9,4 milliót.

A kártyák típusa szerinti változás azonban eltérő képet mutat, a betéti kártyák majd 200 ezres növekedéséhez a hitelkártyák közel 12 ezres csökkenése társult, így a betéti kártyák aránya az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 86 százalékot. Az érintőkártyák számának töretlen emelkedése 2018 negyedik negyedévében is folytatódott, a megelőző negyedévhez képesti több, mint 251 ezres növekmény eredményeként az év során összesen közel 844 ezerrel növekedett a számuk, így arányuk az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 79 százalékot.

Ugyan a fizikai kereskedői elfogadóhelyek tekintetében 2018 negyedik negyedévében minimális, mintegy 2 ezres csökkenés történt, azonban számuk – meghaladva a 116 ezret – így is közel 10 ezerrel több, mint az év elején.

Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok közel 145 ezres számában is megfigyelhető egy csekély mértékű visszaesés a harmadik negyedévhez képest, azonban az egész év vonatkozásában számuk több, mint 8 ezerrel emelkedett. Az elfogadóhelyeken üzemelő terminálok közel 86 százaléka teszi lehetővé az érintéses fizetést, ami nem jelent változást a megelőző negyedévhez képest – tették hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.