BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet még szufla az amerikai piacon

Igazán izgalmas napokat élhettünk meg az elmúlt pár hónapban a tengerentúli tőzsdéken.

Igazán izgalmas napokat élhettünk meg az elmúlt pár hónapban a tengerentúli tőzsdéken. Azon belül is az Amerikai Egyesült Államok részvénypiacát a legjobban tükröző S&P 500 tőzsdeindex esetében látunk érdekes mozgást. A tavaly év végi pánikhangulat az ottani részvénypiacot igencsak megviselte, az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalatot tartalmazó S&P 500 index több mint 20 százalékos zuhanást produkált a szokásos emelkedés helyett. Az egész mindössze két hónap leforgása alatt következett be, így az esés még aggasztóbbnak tűnt, az elemzők már-már a tíz évvel ezelőtti válsággal kezdtek el párhuzamot vonni.

Ahogy az elmúlt tíz évben egyszer sem, úgy ezúttal sem a pesszimistább befektetőknek lett igazuk, a S&P 500 mutató ugyanis január eleje óta szinte teljesen ledolgozta a 2018 év végén elszenvedett csökkenést. A decemberi mélyponthoz képest csaknem 23 százalékos emelkedéssel az index újra megközelítette a 2940 pont körül húzódó, mindenkori legmagasabb szintjét. Bátran állíthatjuk, hogy az 1932 óta a leggyengébb, 2018. decemberi tőzsdei produktum után idén évek óta nem látott, remek évkezdést hoztak össze a tengerentúli tőzsdék. Ám most egy újabb akadályba ütközhet az emelkedés, mivel gyakorlatilag korrekció nélkül ralizott az S&P 500 több mint 20 százalékot, és a már említett mindenkori maximumszint is igencsak erős technikai ellenállásnak tűnik, amelyet nem lesz könnyű áttörnie az indexnek.

Mindehhez hozzáadódik még a sell in may naptárhatás is: várhatóan ismét elér minket a május és szeptember közötti, alacsony tőzsdei forgalmat és már-már megszokottnak mondható, visszafogottabb tőzsdei hangulatot hozó időszak.

Ilyenkor tendenciaszerűen megfigyelhető, hogy az elmúlt csaknem száz évben többnyire a legrosszabb teljesítményt érték el a részvénypiacok a nyári hónapokban. Az említett tényezők miatt arra számítunk, hogy az S&P 500 index nem fog egyből egy új mindenkori csúcsra érni, várható, hogy a mostani szintről jöhet némi piaci korrekció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.