BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tett jót a Brexit a tőzsdei bevezetéseknek

A geopolitikai és kereskedelmi bizonytalanságok miatt világszerte csökkent a tőzsdei bevezetések (IPO) száma – derül ki az EY globális részvénykibocsátási trendeket elemző negyedéves jelentéséből. A vállalatok egyelőre kivárnak, de akár már idén új lendület kaphatnak a tranzakciók.

Az EY szerint: a fő részvényindexek kedvező alakulása ellenére a folyamatban lévő geopolitikai és kereskedelmi feszültségek továbbra is óvatosságra intik a befektetőket.

2019 első három hónapjában a tőzsdei bevezetések száma 199-re, az egy évvel korábbi időszak eredményének közel felére (41%) csökkent. A kibocsátásból származó bevételek összege pedig csupán 13,1 milliárd dollárt ért el, ami 74 százalékos visszaesést jelent 2018. első negyedévi adataihoz képest.

Fotó: AFP (illusztráció)

Az Egyesült Államok, Kína és Európa közötti kereskedelmi problémák, illetve a Brexit körüli bizonytalanságok az elmúlt időszakban tovább fékezték az IPO-tevékenységet. A nagy európai gazdaságok lassú növekedésének kockázata ugyancsak közrejátszott abban, hogy a kontinensen mindössze 23 tőzsdei bevezetésre került sor, együttesen alig 400 millió dollár értékben – derül ki a jelentésből.

Jelentős számú tőzsdére érett társaság várakozik részvénykibocsátásra világszerte. Ha 2019 második negyedévében ezek közül sikeresen megvalósul legalább egy nagy értékű bevezetés, már az elegendő lenne ahhoz, hogy elmúljon a globális IPO-piacok bizonytalansága

– mondta Geist Ferenc, az EY tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának szakembere.

Az idei első negyedévben a technológiai, az egészségügyi és az ipari szektor adta az IPO-tranzakciók több mint felét (51%), illetve a bevételek 42 százalékát, összesen 5,4 milliárd dollárt. Ezek közül is a technológiai szektor érte el a legmagasabb bevételt 2,1 milliárd dollárral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.