BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új erőre kaphat a Thyssenkrupp

A cég október óta erős eladói nyomás alatt állt, teljesítménye elmaradt a szektortársaiétól.

A Thyssenkrupp október óta erős eladói nyomás alatt állt, teljesítménye jelentősen elmaradt a szektortársaiétól. Piaci kapitalizációja azóta csaknem négymilliárd euróval csökkent. A gyengébb teljesítmény csak részben magyarázható szektorszintű folyamatokkal, a fő tényező vállalatspecifikus volt. Október végén jelentek meg az első hírek arról, hogy az Európai Bizottság versenyjogi aggályokat fogalmazott meg a Tata Steellel közös európai vállalat létrehozásával kapcsolatban. Ezekre az aggodalmakra a piac elkezdte kiárazni a várt szinergiahatásokat, ami oda vezetett, hogy a Thyssenkrupp jóval gyengébben muzsikált versenytársainál.

A napokban viszont fontos bejelentés érkezett Guido Kerkhoff vezérigazgatótól arról, hogy átdolgozták a közös vállalat létrehozásának tervét, és az eredetileg tervezettnél több eszközt hajlandók értékesíteni. Úgy érzik, az új javaslattal sikerül az összes versenyjogi aggályt leszerelniük. Főleg az autóalkatrész-gyártó egységek esetében mutattak nagyobb kompromisszumkészséget, ezen a területen több gyáruk értékesítését tervezik. Önmagában már az optimizmusra adhatna okot, hogy sikerül a versenyjogi aggályokat kezelni, de a legszebb az egészben, hogy a Thyssenkrupp szerint az eredetileg várt 400-500 millió eurós szinergiahatás sem sérül, a tervezett célok elérhetők maradhatnak. Ez pedig nagyon jelentős profitnövekedést tenne lehetővé, hiszen a 2019-es piaci várakozások szerint a Thyssenkrupp nyeresége 740 millió euró körül alakulhat, amihez képest – a szinergiahatások miatt – a következő években jelentősen bővülhetne a profitja. E tényezők egyelőre nem épültek be a társaság árfolyamába, így masszív felértékelődési potenciált rejthet a részvény.

Mivel az iparágat eleve jelentős többletkapacitás jellemzi, ezért a méretgazdaságosság és a termelés optimalizációjával a költségcsökkentés egy része relatíve könnyen elérhető lehet. A költségek csökkentésében jelentős tétel lenne egy négyezer fős létszámcsökkentés, ám ebbe várhatóan még a szakszervezetnek is lesz némi beleszólása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.