BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy olcsóbb tablet áráért vásárolhatunk Uber-részvényeket

A tervezett ársáv alsó határához közeli szinten, 45 dollárban határozta meg részvényeinek árát az Uber Technologies – tudatta a San Franciscó-i székhelyű vállalat, a világ vezető internetes fuvarmegosztó cége.

A fuvarmegosztó cég negyvenöt dollárban határozta meg saját részvényeinek árát, mely érték az előre tervezett ársáv alsó határától nincs messze. A San Franciscó-i székhelyű vállalat 180 millió részvényt bocsátott ki, emellett további 27 milliót nagybefektetőknek értékesít. A papírok az UBER ticker kóddal kerültek be a New York-i tőzsde kereskedésébe, és pénteken kezdődik meg azokkal a kereskedés.

A 45 dolláros ár azt jelenti, hogy az Uber a 180 millió részvény kibocsátásával 8,1 milliárd dollárt gyűjtött, piaci tőkeértéke pedig 82,4 milliárd dollárra rúg.

Az Uberé a legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátás az Egyesült Államokban azóta, hogy az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriásvállalat 2014-ben bevezette részvényeit a New York-i tőzsdére.

Fotó: AFP

Az Uber a tavalyi évet 3,03 milliárd dollár egyszeri tételektől megtisztított veszteséggel zárta, az oroszországi és délkelet-ázsiai érdekeltségeinek eladásait figyelembe véve ugyanakkor 997 millió dollár nyereséget ért el.

Bevétele 11,3 milliárd dollár volt, 42 százalékkal több az egy évvel korábbi 7,9 milliárd dollárnál.

A SEC-hez benyújtott kérelemben szereplő adatok szerint az idei első negyedévet 3 milliárd dolláros bevétel mellett 1 milliárd dolláros veszteséggel zárta a vállalat.

Az Uber 65 ország mintegy 700 városában van jelen. Tavaly 91 millióan használták szolgáltatásait világszerte, ez 34 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.