BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hol vennék fel a legtöbb hitelt Magyarországon

Több mint 1300 milliárd forint – ennyi hitelt vettek fel a magyar háztartások csak tavaly. Nagyon erős év volt 2018 a hitelezésben, közel 40 százalékkal növekedett a lakossági hitelpiac. A Bank360 hitelösszehasonlító oldal adataiból az is kiderül, hol volt a legnagyobb szükség ezekre a hitelekre és milyen konstrukciókat vizsgálnak leginkább a kalkulálók.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban összesen közel 1302 milliárd forint értékben kötöttek új hitelszerződést a magyar háztartások. Ebből 850,35 milliárd forint lakáshitel, 451,41 milliárd forint pedig személyi kölcsön volt. Azaz a teljes hitelkihelyezés 65 százaléka volt lakáshitel tavaly, a maradék 35 százalékot a fogyasztási hitelek tették ki – áll a Bank360 közleményében.

Fotó: Shutterstock

Nagyobb az érdeklődés a lakáshitelek iránt

A Bank360 weboldalán történt érdeklődések esetében ehhez képest meglepő eltérések mutatkoznak:

összesen 76,2 milliárd forint értékben kerestek kölcsönöket az ingyenes hitelkalkulátor felhasználói a vizsgált időszakban,

amelyből 21,12 milliárd forintnyi volt személyi kölcsön érdeklődés (27,7 százalék), 55,08 milliárd forintnyi kalkuláció (72,3 százalék) pedig lakáshitelre irányult, ami jelentős eltérés a teljes piac folyósítási arányához képest.

A cég szakértői szerint mindez arról árulkodik, hogy az ügyfelek érzékelik a jelzáloghitel-felvétel akár évtizedekre meghatározó súlyát és megpróbálják már előre felmérni a legjobb lehetőségeket egy kalkulátor segítségével.

Jól látszik az is, hogy

erősen érdeklődnek az új, 2019. júliusától igényelhető babaváró hitel, illetve CSOK konstrukció iránt is,

napi szinten több száz érdeklődést kezel az aggregátor oldal.

Fotó: Bank360

Budapest a hitelfőváros

A banki termékek kalkulációjával foglalkozó oldalon végzett egész évre vonatkozó összehasonlításokból kiderül, hogy

bár Budapesten az egy főre jutó GDP nagyjából kétszer akkora, mint az országos átlag, és az ország népességének nagyjából egyharmada is itt él, még így is óriási a főváros felülreprezentáltsága:

a kalkulálók 37,49 százaléka a fővárosból kereste a legkedvezőbb kölcsönöket.

Jelzáloghitelek esetében még nagyobb Budapest aránya (39,48 százalék), a fővárost Pest megye követi (9,34 százalék), majd a fejlettség tekintetében kiemelkedő Győr-Moson-Sopron megye (4,50 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén (4,49 százalék), ezt követően viszont a kevésbé fejlett Hajdú-Bihar és Borsod adta a legtöbb érdeklődőt az oldalnak.

Hasonló a helyzet a személyi kölcsön-érdeklődések terén is, igaz, a fővárost (36,75 százalék) és Pest megyét (9,75 százalék) itt Borsod követi (5,35 százalék), majd Győr-Moson-Sopron (4,03 százalék), Hajdú-Bihar (3,63 százalék), Komárom-Esztergom (3,59 százalék) és Fejér megye (3,53 százalék) jön a sorban.

Fotó: Bank360

A Bank360 adatai alapján Nógrád megyében a legalacsonyabb a hitelek iránti érdeklődés, alig több, mint 1 százalék az összes kalkulációhoz képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.