BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiterjesztik a Vraylar alkalmazását

Megérkezett tegnap a várt bejelentés az amerikai gyógyszerhatóságtól, ezáltal a Richter cariprazine készítménye újabb betegségtünetek kezelésére lesz alkalmazható. Azonnali 5 százalékos árfolyam-emelkedés követte a hírt.

Kiterjesztette az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a cariprazine hatóanyagú Vraylar alkalmazhatóságát a bipoláris dep­resszió tüneteinek kezelésére. A Mizuho elemzői gyorskommentárja szerint

a Vraylar idei amerikai forgalma – a frissen engedélyezett indikációval együtt – 683 millió dollár lehet, a 2026-ra várt csúcsévben pedig 1,36 milliárd dollárra kúszhat fel az értékesítés.

Az Allergan kutatás-fejlesztési igazgatója, David Nicholson azt nyilatkozta a Reutersnak, hogy vizsgálják a szer alkalmazhatóságát az autizmus kezelésére is. A várakozások szerint a következő kiterjesztés a major dep­resszióra vonatkozó indikáció lehet, a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok zajlanak.

Fotó: MIT/Czeglédi Zsolt

A japán Otsuka és a Bristol-Myers Squibb közös készítményét, az Abilify antipszichotikumot már használják az autizmusban szenvedő gyerekek agitáltságának a mérséklésére – nyilatkozta Robert Mcquade, az Otsuka America vezető stratégiai tanácsadója a Pharma Voice portálnak.

Az Abilify több tekintetben is a Vraylar versenytársa, hiszen engedélyezve van a skizofrénia, a bipoláris depresszió és a major depresszió kezelésére.

„Az FDA engedélye új lehetőséget ad az orvosok kezébe, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az egyes típusú bipoláris betegség összes tünetét, legyen szó mániás, kevert vagy depressziós epizódokról – idézi a Richter közleménye Stephen Stahlt, a Kaliforniai San Diego Egyetem pszichiátriaprofesszorát. – Egyszerűsödik a kezelésről szóló döntés, egyúttal stabilizálható a betegség lefolyása.”

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.