BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerhet a Huawei-ügyön a Nokia

A kínai technológiai óriás működése már régóta szúrja az amerikaiak szemét.

Az utóbbi napok legforróbb sztoriját az egyre inkább elmérgesedő amerikai–kínai viszony, valamint az ehhez szervesen kapcsolódó Huawei-botrány adta. A kínai technológiai óriás működése már régóta szúrja az amerikaiak szemét, a múlt héten pedig fel is gyorsult a cég elleni fellépés, több amerikai beszállító is megszakíthatja az együttműködést a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójával. Az intézkedések több fronton is visszavethetik a Huawei fejlődését, amiből a versenytársak húzhatnak hasznot.

Az egyik ilyen versenytárs a finn Nokia, amely a telekommunikációs hálózati piacon a mostani, 17 százalék körüli piaci részesedésével a Huawei legnagyobb riválisa. A Huaweinek még 29 százalékos a részesedése, és egy másik kínai, a ZTE – amelyet szintén fenyeget a kereskedelmi háború – 8 százalékot hasít ki a piacból. Ezen a piacon az 5G-hálózatok kiépítéséért hatalmas a verseny, amelybe vélhetően a politikai folyamatok nagymértékben bele fognak szólni, ezért az amerikai–kínai feszültségből az európai cégek jöhetnek ki nevető harmadikként.

Az árfolyammozgások is azt jelzik, hogy a befektetők már elkezdtek erre spekulálni. Múlt csütörtök óta csaknem 10 százalékkal lendült meg az árfolyam a piacok általános esése mellett. Még így is relatíve alacsony szinten van a papír értékeltsége, az első negyedéves gyorsjelentést áprilisban rosszul fogadták a befektetők, utána az árfolyam az 5 euró fölötti szintekről 4,2 euróig csúszott vissza.

A menedzsment azonban eleve gyengébb negyedévet jelzett előre, és a jelentésben is megerősítette az éves terveit, így a drasztikus csökkenés kissé túlzott reakciónak tűnik. Az viszont jó hír, hogy az utóbbi napokban már megérkezett a vételi erő a részvénynél, és bőven van is még tér az árfolyam-emelkedés előtt. A cég pedig amellett, hogy egy jó növekedési sztorit tartogat, osztalékpapírként sem utolsó, hiszen 4 százalék fölötti éves hozammal kecsegteti a részvényeseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.