BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdén vannak az MKB Bank részvényei

Százmillió darab, egyenként ezer forint névértékű értékpapírt vezetett be a tőzsdére tegnap az MKB Bank.

Új társaság értékpapírjaival bővült tegnap a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriája: százmillió darab, egyenként ezer forint névértékű MKB Bank-részvény érkezett. A tranzakció technikai jellegűnek tekinthető, nem kerül sor a bankban tőkeemelésre, így nyilvános részvénykibocsátásra sem.

Ez azt jelenti, hogy a bank mostani tulajdonosainak papírjait vezették be a tőzsdére. A kereskedés várhatóan június 14-én indul. A tőzsdei bevezetéssel az MKB Bank teljesíti az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalását, amelyet a bankmentésért és az állami támogatásért róttak a pénzintézetre.

Forrás: Földi Imre/ VG

Mint a 132 oldalas kibocsátói tájékoztatóból kiderül, az MKB 25,1 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta a 2018-as évet, a sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 15,8 százalék volt, a bank mérlegfőösszege 1858 milliárd forint (ennek 40 százaléka magyar állampapír), saját tőkéje pedig 158,2 milliárd forint volt az év végén. A betétek állománya 1372 milliárd forint volt 2018 végén, az elmúlt három évben a lakáshitelek folyósítását 206 százalékkal növelte a bank, míg a piaci növekedés 134 százalékos volt.

A régiós riválisokkal való összevetésben a 16 százalékot megközelítő ROE magasabb a 13,1 százalékos szektorátlagnál, viszont elmarad a hazai vetélytárs OTP-étől. A vezető magyar pénzintézet mellett a régiós nagybankok közül csupán a cseh Komercni teljesít jobban e nyereségmutató alapján.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.