BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágulhat a Masterplast papírja

Több mint 21 százalékos felértékelődéssel kecsegtet az új Masterplast-célárfolyam; stabil üzemi marzs várható a következő években.

Megemelte a Masterplast-részvényekre vonatkozó célárát az MKB Bank elemzője. Ajánlása változatlanul vétel, az új célár – az eddigi 805 forint után – 874 forint, ez a tőzsdei árfolyamnál több mint 21 százalékkal magasabb. Rácz Balázs, a pénzintézet elemzője az első három havi, 19 százalékos bővülés után a folyó és a következő negyedévekre további árbevétel-emelkedést vár – alapvetően ez húzódik meg a céláremelés hátterében. A diszkontált cash flow modell alapján készített prognózis szerint így a tavalyi 97,3 millió eurós értékesítését idén 9,5 százalékkal múlhatja felül a sárszentmihályi, építési alapanyagokat gyártó és forgalmazó vállalkozás. Az MKB várakozása szerint a Masterplast üzemieredmény- (EBIT) marzsa a következő három évben 4,8 százalék körül stabilizálódhat, annak ellenére, hogy jövőre már csak 3,25 százalékos, 2021–2022-ben pedig 1 százalék alatti árbevétel-növekedés várható a cégtől.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A forgalom várt növekedésének a feltételei a Masterplast hazai és külpiacain egyaránt adottak – véli az MKB. A társaságnak kapóra jön az energetikai szabályozásokkal és a hőszigeteléssel kapcsolatos előírások szigorítása. Magyarországon jellemzően tíz centiméteres a felhasznált hőszigetelő elemek vastagsága, öt éve ennek csupán a fele volt, a nyugat-európai ingatlanfejlesztéseknél és -felújításoknál 15 centiméteres az átlagos anyagvastagság.

A következő két-három évben az exportpiacok is nagyban hozzájárulhatnak a forgalomhoz. Meghatározó maradhat az olaszországi termékértékesítés, emellett bővülhet a Masterplast termékeire a kereslet Németországban és az Egyesült Királyságban.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.