BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a kereskedés az MKB-részvényekkel

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában mától forognak az MKB Bank részvényei, a befektetők a pénzintézet jelenlegi tulajdonosaitól vásárolhatnak.

A Budapesti Értéktőzsde pénteki közleménye szerint 1972 forint lesz az MKB Bank-részvények bevezetési ára, a társaság papírjaival a mai nappal indul a kereskedés. Összesen 100 millió darab, egyenként ezer forint névértékű MKB-papír debütál a BÉT Standard kategóriájában. A bevezetett mennyiség már létező részvényállomány, újakat nem bocsát ki a pénzintézet, ezért aki vásárolna az MKB-részvényekből, az a mostani tulajdonosoktól vehet.

Az előzetes információk szerint a bank jelenlegi részvényesei mintegy 5 százalék körüli pakettől válnának meg. A szűkös kínálat egy esetlegesen magas kereslettel párosulva könnyen oda vezethet, hogy a debütálás után az árfolyam felfelé indul meg az első kereskedési napokban. A pénzintézet korábbi közléseiből arra is lehet következtetni, hogy a 25-30 százalékos közkézhányad elérését tűzték ki célul a tulajdonosok, ám ez a KBC Equitas elemzése szerint inkább hosszabb távon tűnik reálisnak.

Forrás: Világgazdaság

A 2016 óta mindegyik pénzügyi évét nyereséggel záró MKB hosszú távú növekedési kilátásai jók a KBC szerint, ami többek között azzal támasztható alá, hogy a szanálás során igénybe vett állami támogatásokért cserébe az Európai Unióval szemben vállalt korlátozások (akvizíciós tilalom, a mérlegfőösszeg felső limitje) a jövő évi eredményt várhatóan már nem rontják le. A folytatást illetően a hazai makrogazdasági folyamatok lehetnek meghatározók, tekintve, hogy a pénzintézet egyelőre csak Magyarországon van jelen.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.