BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört az olajdrágulás lendülete

Minden jel arra mutat, hogy Irán és az USA legújabb konfliktusa az elején jár.

A múlt héten több esemény és adat is támogatta a nyersolaj árának ugrásszerű növekedését: a gyenge dollár és a geopolitikai feszültségek mellett az amerikai készletekről szóló jelentés öt hete először esést mutatott, és emelkedett a benzin ára az Egyesült Államokban a New York-i régió egyik legjelentősebb finomítójában történt robbanás következményeként.

Ezek a fejlemények új támaszszintet adhatnak az olajnak, főleg akkor, ha az OPEC, kiegészülve több szervezeten kívüli országgal, a július 2-i ülésén megerősíti a termelés visszafogását az év végéig, a piac várakozásának megfelelően.

A Brent típusú olaj ugyanakkor elérte az egyik fontos ellenállási szintjét, de az 59,5 dollár/hordó szinten nemrégiben kialakult dupla fenék azt jelzi, hogy van esély további rövid távú nyereségre.

A dollár piacán egy shortzárási hullám volt tegnap, ennek következtében a dollár a fő devizákkal szemben erősödött, és ez elvett az olaj iránti kereslet erejéből.

Ha a WTI olajat nézzük, akkor a 200 napos mozgóátlag túl kemény diónak tűnik, ez most az 58 dollár/hordó szintet őrzi. Az amerikai–iráni viszony és az újabb amerikai szankciók az olaj kínálati oldalán okozhatnak további zavarokat.

Bár az amerikai fél felajánlotta, hogy tárgyaljanak újra Irán nukleáris programjáról, minden jel arra mutat, hogy a két ország legújabb konfliktusa az elején jár, és nehéz megjósolni, hogy milyen mértékben súlyosbodik a közeljövőben.

Ugyancsak jelentősen kihathat az olaj árazására, hogy a piac milyen lépésekre számít a Fed részéről. A Fed nyílt piaci bizottsága legközelebb július 30–31-én ül össze, de a piaci szereplők már szinte biztosra veszik az alapkamat csökkentését.

Addig is a Fed minden megnyilvánulását górcső alá veszik az elemzők, és ha a legkisebb mértékben is csalódást okoznak a monetáris könnyítést már beárazó piacnak akár Jerome Powell Fed-elnök, akár más jegybankárok szavai, az jelentős shortzárási hullámot indíthat el, erősítve a dollárt, és extra költségeket okozva a feltörekvő piaci olajfelhasználóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.