BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alacsony a Micron-részvény értékeltsége

Szólnak ugyan pozitív érvek a Micron mellett, de a szektor még nem tudott kilábalni a hullámvölgyből.

Nagyot emelkedtek június utolsó hetében a Micron részvényei, a memóriacsipek gyártásával foglalkozó vállalat a 32 dollár körüli lokális aljról felpattanva 38 dollárig kapaszkodott fel. A lelkesedés a harmadik pénzügyi negyedév eredményének köszönhető, a profit és a bevételek is jóval felülmúlták a várakozásokat. De a kép azért árnyaltabb annál, mint amit az árfolyam gyors emelkedése jelez.

Ne felejtsük el, hogy a Micron vezetésétől érkező korábbi iránymutatás alapján az elmúlt negyedévre rendkívül alacsony számokat vártak az elemzők. A főbb sorokon hiába gyengült a vállalat teljesítménye, a piaci reakció így is pozitív lett. A másik, némileg fajsúlyosabb pozitívum a részvényesek számára a vállalat kommentárja volt, amely az év hátralevő részére növekvő keresletet jósol a Micron termékei iránt. Ismert, régi problémája a Micron mellett az egész szektornak a túlkínálat és az egyre nagyobbra duzzadó eladhatatlan készletek. Ha ezen a téren javulás mutatkozna, az tovább fűthetné az optimizmust a részvénnyel kapcsolatban. Ugyanakkor továbbra is probléma az erős árverseny, amely jelentős nyomást gyakorol a Micron marzsaira.

A fentiek alapján egyáltalán nem evidens, hogy a Micront most kell megvenni fundamentális alapon, de további perspektívát adhat a papír árazásának szemügyre vétele. Az elmúlt hetek 32 dollár körüli árfolyamánál lényegében könyv szerinti értéken forogtak a vállalat papírjai. Ez meglehetősen alacsony, csipgyártók esetében ritka az ennél mélyebb árazás P/BV alapon. Az előző pozitív ciklus csúcsánál egyébként 3,6-es P/BV mellett forogtak a részvények. P/E alapon sem drága a részvény, körülbelül 3,57-os szorzón találjuk június végén.

Összességében tehát szólnak pozitív érvek a Micron mellett, de a szektor még nem tudott kilábalni a hullámvölgyből. Rövid távon a 40–45 dolláros zónába emelkedhet a papír, de a zóna tetején található erős technikai ellenállás áttörése már kérdéses. A Micront jelenleg az árazása teszi vonzóvá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.