BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remek negyedévet tudhat maga mögött az OTP

A tavalyi bázisidőszakhoz képest 18 százalékkal nőtt az OTP csoport negyedéves nyeresége.

Új negyedéves rekordnyereséget ért el az OTP Bank, az eredmény magasabb az elemzői várakozásoknál. Az április-június időszakban a pénzintézeti csoport nettó 105,4 milliárd forint adózott profitot könyvelhetett el, a korrekciós tételek levonása nélkül pedig 112,2 milliárd forintot. A tavalyi bázisidőszakhoz képest ezzel 18 százalékkal nőtt az OTP profitja.

A rekord eredmény hátterében többek között az állt, hogy a bankcsoport nettó kamatbevételei 17 százalékkal 170,7 milliárd forintra híztak, de hasonló mértékben emelkedtek a díj- és jutalékbevételek is, a működési költségeket ugyanakkor sikerült kordában tartani, ezen a tételsoron csupán 11 százalékos volt a plusz a második negyedévben. Az OTP csoport nettó kamatmarzsa 4,2 százalék volt az időszak alatt, 5 bázisponttal alacsonyabb, mint az első negyedévben. A kiemelkedő eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy a sajáttőke arányos megtérülés (ROE) is magas lett a negyedévben, megközelítette a 22 százalékot.

Fotó: VG

A 105 milliárd forintos nyereség annak ismeretében is kiemelkedőnek tekinthető, hogy a román leánybank eredményét egy 4,4 milliárd forintos goodwill leírás is terhelte, valamint Szerbiában közel 2 milliárd forint veszteséget okozott a svájci frank jelzáloghitelek „eurósítása”. A Mol-tól kapott osztalék 5,7 milliárd forinttal járult hozzá a nyereséghez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.